Azijske berze oštro pale drugi dan zaredom

Azijske berze oštro pale drugi dan zaredom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija oštro pale drugi dan zaredom i zaronile na najniže nivoe u devet meseci, jer se ulagači plaše da bi mogući trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao narušiti rast globalne ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,4 posto, zaronivši na najniži nivo u devet meseci.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros u minusu 0,9 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,7 posto. U Australiji su porasle oko 0,5 posto.

Najviše su jutros, kao i juče, pale cene akcija na kineskim tržištima, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi narušilo rast tih gospodarstava.

Krajem ovoga tjedna, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protivmere Pekinga.

Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom tačkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina, kažu analitičari. Ističu i to da bi, iako bi uticaj tih prvih carina trebao biti ograničen, uvođenje carina moglo izazvati protivmere, a potom eskalaciju sukoba.

Zbog trgovinskih napetosti kineski je juan već nedeljama pod pritiskom, pa je rano jutros njegov kurs prema dolaru skliznuo na najniži nivo od avgusta prošle godine.

No, kasnije se oporavio, a špekulira se da je to posledica intervencije kineske centralne banke.

„Nije sasvim jasno hoće li trgovinski sukobi naštetiti celokupnoj globalnoj ekonomiji, no već je sada vidljivo da štete kineskim kompanijama. Zbog toga su kineski juan i cene akcija pod pritiskom. Mislim da će se to nastaviti barem do roka od 6. jula”, kaže Ayako Sera, strateg u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Od početka maja SAD i Kina održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

A nakon jučerašnjeg pada, cena je nafte na londonskom tržištu jutros porasla 0,8 posto, na 77,95 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupeo 0,9 posto, na 74,60 dolara.

Na valutnim tržištima u fokusu ulagača je jedinstvena evropska valuta jer se smirila napetost na nemačkoj političkoj sceni.

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle su u ponedeljak uveče kompromis oko izbegličke politike, čime je okončana višenedeljna kriza koja je pretila raspadom stranačke unije, a time i nemačke vlade.

Zahvaljujući tome, kurs evra se stabilizovao, pa se jutros kreće oko 1,1635 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1650 dolara.

Američka valuta je oslabila u odnosu na japansku, pa je cena dolara skliznula s jučerašnjih 111,05 na 110,80 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je jutros 94,91 bod, dok je juče u ovo doba iznosio 94,72 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Tehnološki sektor podstakao rast berze
Next Nova pravila za tehnički pregled vozila stupaju na snagu 5. jula

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Rast indeksa uprkos geopolitičkim napetostima

Na svetskim berzama prošle nedelje cene akcija porasle, pri čemu su na Wall Streetu svi najvažniji indeksi početkom nedelje dostigli rekordne nivoe, no kasnije su skliznuli zbog geopolitičkih napetosti i mogućeg povećanja

Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najprometniji AIK

Na početku trgovačke nedelje indeksi su zabeležili blagi pad vrednosti uz ukupnu realizaciju u trgovanju od 12,2 miliona RSD (99 hiljada EUR). Indeks Belex15 oslabio je 0,1% na 597,9 poena.

Svetske berze 0 Comments

Oprezna trgovina na evropskim berzama, indeksi u blagom porastu

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, a indeksi su blago porasli zahvaljujući dobicima u bankarskom sektoru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply