Siniša Mali: Suficit u prvoj polovini ove godine 30,9 milijardi dinara

Siniša Mali: Suficit u prvoj polovini ove godine 30,9 milijardi dinara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da u mesecu junu suficit u budžetu iznosi 22,1 milijardu dinara.

Zza prvu polovinu godine suficit je ukupno 30,9 milijardi dinara, piše na sajtu Ministarstva finansija.

– Finansije Republike Srbije ostaju stabilne, a suficit, koji već neko vreme imamo, znači više investicija, dalji razvoj privrede i nova radna mesta. Cilj nam je dalje ulaganje u infrastrukturu, inovacije i IT sektor. To je ono za šta se borimo i što znači bolju i jaču Srbiju – istakao je Mali i precizirao da su ukupni redovni prihodi u junu 129,3 milijarde, a rashodi 99 milijardi dinara.

Kada je reč o prihodu od poreza na dobit građana, on u mesecu junu iznosi 4,5 milijardi dinara, a povraćaj PDV-a u ovom mesecu iznosi 20,7 milijardi.

Mali je istakao i da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca ove godine iznosio 4,6% u odnosu na isti period prošle godine, što je ogroman uspeh.

– Srbija ima značajno veći rast od prosečnog rasta u regionu i Evropskoj uniji. To znači da se naša privreda najzad pokrenula, a najbolje rezultate imamo u građevinarstvu, trgovini, informisanju i komunikacijama. Želja nam je da u budućnosti još više iskoristimo potencijal IT sektora, koji može da bude veliki pokretač cele privrede – zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug, eKapija
Previous Srednji kurs sutra 118,0142 dinara za evro
Next Stupio na snagu novi Pravilnik o PDV-u

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Na području Apatina i Sombora nađena velika količina oružja, uhapšeno 10 lica

Na području Apatina i Sombora razotkrivena i uhapšena grupa od 10 lica koja je prodavala, distribuirala i koristila različito naoružanje, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je

Makroekonomija 0 Comments

Kineski juan postaje rezervna valuta u Africi?

Države Istočne i Južne Afrike razmatraju mogućnost da koriste juan kao rezervnu valutu.

Makroekonomija 0 Comments

Ruski ministar ekonomije: Privreda u stagnaciji, povratak na ranije stope rasta praktično nemoguć

Ekonomija Rusije je “u stanju stagnacije”, a da bi se vratila na visoke stope rasta, treba ulagati u infrastrukturu, liberalizovati tržište rada i povećati starosnu granicu za penzionisanje, izjavio je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply