HBIS ulaže 150 miliona evra u smederevsku Železaru do juna 2020.

HBIS ulaže 150 miliona evra u smederevsku Železaru do juna 2020.

Direktor kompanije HBIS Srbija Song Sihai kaže da će ovogodišnja proizvodnja u smederevskoj Železari dostići nivo od 1,8 miliona tona, a proizvodnja odlivenih čeličnih slabova nivo od 1,7 miliona tona.

To će, kako je rekao za RTS, biti istorijski rekord u kompaniji.

On je rekao i da je zabeležen veliki napredak kada je izvoz u pitanju, ako se uporedi nivo prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg izvoza.

– U periodu od januara do maja izvoz je dostigao nivo od 560.000 tona, što je za 43,6% više nego u istom periodu prošle godine i predstavlja veliki pomak – rekao je Song.

Song, međutim, napominje da bi ukoliko Evropska unija uvede kvote i za tržište koje pokriva HBIS Srbija to imalo uticaja na proizvodnju, ali i na čitavu ekonomiju Srbije.

– Nadamo se da Vlada Republike Srbije svojim angažovanjem može da pomogne oko kvota, jer je tržište Evropske unije i dalje važno za našu Železaru, dok je mesečni nivo na srpskom tržištu manji od 20.000 tona – navodi on.

Kada je u pitanju trgovinski čelični rat Amerike sa Kinom i EU, Song kaže da su zbog američke 232 istrage, carinske stope porasle za 25%, što je dovelo do povećanja troškova izvoza čelika HBIS Srbije, ali i dalje izvozi na američko tržište, jer su cene tamo još više.

– Najveći uticaj je u Evropskoj uniji, gde se takođe oseća i uticaj povećanja američkih carinskih stopa i gde se trenutno razmatra uvođenje kvota za sve države koje nisu članice Unije – napominje Song.

On podseća da je za dve godine od kada je HBIS preuzeo Železaru Smederevo urađen ogroman posao.

Navodi da je uloženo 158 mil EUR, kako bi podržali čitavu proizvodnju i modernizaciju opreme i da je kroz razne projekte dosta uloženo u tehnologiju: od unapređenja opreme, remonta i rekonstrukcije na aglomeraciji, visokoj peći, u čeličani, u livne mašine, toplu i hladnu valjaonicu. Takođe, navodi da je urađena i kompletna rekonstrukcija pretpruge, automatizacija prvog i drugog nivoa celokupne linije valjanja.

– Prošle godine od proizvodnje smo prihodovali 750 mil USD, što je veliki doprinos i srpskoj ekonomiji. Istovremeno smo platili porez u iznosu od 39 mil USD, a to je sve rezultat ovih investicija – kaže Song.

Govoreći o daljim planovima investiranja, kaže da će do juna 2020. godine investirati 150 mil EUR, jer je potrebna nova oprema u čitavoj fabrici.

– Pre svega, nova “aglo mašina” uskladena sa zahtevima zaštite životne sredine, nova “koračna peć” u toploj valjaonici, kako bi se rešilo pitanje korišćenja visokopećnog gasa i kako se bespotrebno ne bi trošila energija. Predviđena su ulaganja u smanjenje emisija gasova i prašine. Sve to je investicioni fokus HBIS Srbije za naredne dve godine – objašnjava Song.

Napominje da HBIS Srbija obezbeđuje 5.000 radnih mesta i svake godine otvara priliku za zaposlenje 200 mladih ljudi iz Smedereva i drugih delova Srbije.

– Ove godine želimo da ostvarimo saradnju sa ovdašnjim fakultetima i podstaknemo studente koji izučavaju predmete potrebne našoj kompaniji da ostanu da rade u zemlji. Već ove godine srpskim akademcima obezbedićemo stipendije i u našoj kompaniji omogućiti im praksu i zaposlenje. Računamo da ćemo tako za dve godine motivisati 50 do 100 studenata da rade u Železari – navodi direktor kompanije.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Na berzama prikupljeno najviše kapitala u tri godine
Next Produktna berza: Registrovano prvo trgovanje pšenice ovogodišnjeg roda

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Srbija i Bugarska potpisuju memorandum o izgradnji Gasnog interkonektora

Ministri energetike Srbije i Bugarske Aleksandar Antić i Temenuška Petkova potpisaće u četvrtak, u Sofiji Memorandum o razumevanju za izgradnju Gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Kompanije 0 Comments

Tony Verheijen: EPS ima potencijal da bude regionalni igrač, ali…

Elektroprivreda Srbije ima važnu ulogu u privredi zemlje i potencijal da postane regionalni igrač, kazao je šef Svetske banke Tony Verheijen.

Industrija 0 Comments

Johnson&Johnson kupio Actelion za 30 milijardi dolara

Američki kozmetičko-medicinski koncern Johnson&Johnson objavio je da je ponuda za preuzimanje švajcarske biotehnološke firme, teška 30 milijardi dolara, bila uspešna.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply