Wall Street: Tehnološki i finansijski sektor podstakli rast berze

Wall Street: Tehnološki i finansijski sektor podstakli rast berze

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berze porasli, zahvaljujući oporavku cena akcija u tehnološkom i finansijskom sektoru koji su prethodnih dana bili pod snažnim pritiskom.

Dow Jones ojačao je 98 bodova ili 0,41 posto, na 24.216 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 2.716 bodova, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 7.503 boda.

Najviše je juče porastao, 1,1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, čime je nadoknadio veći deo 1,5-postotnog gubitka od prethodnog dana.

Cene akcija u tom sektoru poslednjih dana znatno osciliraju jer američka vlada priprema predlog zakona kojim bi se zbog sigurnosnih razloga kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 posto vlasništva onemogućila kupovina američkih tehnoloških kompanija.

Podršku indeksima juče je pružio i rast cena akcija u finansijskom sektoru, čime je prekinut njihov negativni niz koji je trajao 13 dana, što nije zabeleženo nikada pre. Neki analitičari smatraju da sledi oporavak tog sektora.

„Imam osećaj da je negativni niz finansijskog sektora bio preteran. Mislim da smo danas videli prekid tog niza”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

Uprkos rastu indeksa, i juče se, kao i prethodnih dana, trgovalo oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih najvećih svetskih ekonomija.

Washington razmatra restrikcije po pitanju ulaganja kineskih kompanija u američki tehnološki sektor jer ne želida dopusti Kini pristup sofisticiranoj tehnologiji.

Predsednik SAD-a Donald Trump preti i uvođenjem novih carina kako bi prisilio Peking na ustupke u trgovinskim pregovorima, no Kina ne popušta i najavljuje protivmere.

Od početka mja te su dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Evropske unije, koja od prošlog petka naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Trump je na to zapretio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

Analitičari upozoravaju da bi sve te mere mogle izazvati protivmere, a sve bi to moglo negativno uticati na trgovinu u svetu i celokupno globalne ekonomije.

„U porukama iz Bele kuće nema konzistentnosti o tome kakva je zapravo trgovinska politika. Svi samo čekaju rasplet situacije”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

A na evropskim berzama su cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.615 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,39 posto, na 12.177 bodova, a pariski CAC 0,97 posto, na 5.275 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs danas 118,0676
Next Azijske berze porasle nakon četiri dana pada

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi porasli zbog skuplje nafte

Na Wall Streetu su u utorak najvažniji indeksi blago porasli, nadoknadivši deo gubitaka od prethodnog dana, pri čemu je najviše porastao energetski sektor nakon skoka cena nafte, dok je akcija

Wall Street: Berze dostigle rekordne nivoe

Na Wall Streetu su u sredu indeksi dostigli nove rekordne nivoe, pri čemu se Dow Jones indeks po prvi put u istoriji probio iznad 20.000 bodova, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima

Turska lira nastavila da tone, svetske berze u minusu

Vrednost turske lire nastavila je danas da pada, a potonuo je i glavni turski berzanski indeks, pošto investitori strahuju zbog ekonomskih politika Turske i pogoršanja odnosa Ankare i Vašingtona.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply