Kineske akcije pale od januara za 20 odsto

Kineske akcije pale od januara za 20 odsto

Zabrinutosti zbog trgovinskih napetosti s Amerikom i mogućeg usporavanja ekonomije rezultirale su padom kineskih akcija u “medveđe tržište”.

Indeks Šangajske berze u utorak je oslabio 0,51 posto na 2844 boda što je bilo dovoljno da ukupan pad od vrhunca postignutog u januaru pređe 20 odsto što se smatra granicom “medveđeg tržišta”.

Podsetimo, prošlog utorka indeks Šangajske berze potonuo je gotovo četiri odsto nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trumpa u novom talasu carina na uvoz kineske robe.

Akcionarsko merilo Šangajske berze s 14 odsto minusa za ovu godinu jedan je od najlošijih svetskih indeksa berza. Osim carinskog rata sa SAD-om, investitore zabrinjava može li kineska ekonomija zadržati zamah iz prošle godine kada je BDP ojačao 6,9 posto.

Službeni podaci za maj pokazuju usporavanje u važnijim područjima – izvozu, investicijama kompanija te ličnoj potrošnji.

Osim toga, juan je počeo slabiti prema dolaru. Od 14. juna oslabio je 2,4 odsto što podstiče zabrinutost mogu li zadužene kompanije uredno otplaćivati dugove u stranoj valuti.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous Banke za sve pripremaju domaću "Dina" karticu
Next Povećanje plata i penzija u novembru

You might also like

Srednji kurs 118,22 dinara za evro

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće danas 118,22 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar stabilan, kurs 122,67 dinara za evro

Vrednost dinara je neznatno promenjena prema evru i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,6714 dinara za jedan evro.

Dinar bez promene prema evru, ojačao u odnosu na dolar

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,9124, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply