Više od pet miliona Italijana živi u siromaštvu

Više od pet miliona Italijana živi u siromaštvu

Više od 5 miliona ljudi u Italiji živi u potpunom siromaštvu, što je najveći nivo otkad je 2005. prvi put izvršeno to merenje, pokazali su u utorak službeni podaci.

Oko 8,4 posto populacije nema dovoljno sredstava za život, što je rast u odnosu na 2016. kad ih je bilo 7,9 posto, pokazao je državni statistički zavod Istat.

Razina siromaštva posebno je visoka u italijanskim južnim regijama, najviše među mladima i državljanima koji nisu italijanskog porekla. Podaci Istata pokazuju da je siromašno 34,5 posto domaćinstava u kojima žive stranci.

Ekonomsko nezadovoljstvo ključan je faktor iza uspeha stranaka Liga i Pet zvezda na izborima u martu, smatra dpa.

Čelnik Lige i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, poznat po svojoj retorici protiv ilegalne imigracije, istakao je da Istatovi podaci potvrđuju potrebu izvršenja obećanja iz kampanje njegove stranke o “stavljanju Italijana na prvo mesto”.

Čelnik Pet zvezda i ministar ekonomskog razvoja Luigi Di Maio na svojoj je Facebook stranici napisao da jedan od glavnih predloga njegove stranke o temeljnom dohotku za siromašne “mora odmah” biti uveden.

Italija je između 2008. i 2014. beležila recesije nakon kratkog oporavka, a od tada je njen ekonomski oporavak slab. U 2007. je siromaštvo u toj državi pogađalo manje od 2,5 miliona ljudi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ulaganja u britansku automobilsku industriju gotovo prepolovljena
Next Capitol Park Rakovica dobija novi deo, otvaranje u oktobru

You might also like

Društvo 0 Comments

Stalni pad nezaposlenosti u Austriji

Nezaposlenost u Austriji već par meseci se nalazi u stalnom padu, a tako je i u novembru broj nezaposlenih opao za 5,7 odsto.

Društvo 0 Comments

U Srbiji već četiri godine isti minimalac

Već četvrtu godinu u Srbiji jedan sat rada košta 121 dinar. Samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope u januaru ove godine imale nižu minimalnu cenu rada od nas,

Društvo 0 Comments

Saša Janković: Kandidovaću se za predsednika, ali je za Srbiju nužno da ima i Zaštitnika građana

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da će se kandidovati za predsednika Srbije kada budu raspisani izbori, ali “nikako pre toga”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply