Više od pet miliona Italijana živi u siromaštvu

Više od pet miliona Italijana živi u siromaštvu

Više od 5 miliona ljudi u Italiji živi u potpunom siromaštvu, što je najveći nivo otkad je 2005. prvi put izvršeno to merenje, pokazali su u utorak službeni podaci.

Oko 8,4 posto populacije nema dovoljno sredstava za život, što je rast u odnosu na 2016. kad ih je bilo 7,9 posto, pokazao je državni statistički zavod Istat.

Razina siromaštva posebno je visoka u italijanskim južnim regijama, najviše među mladima i državljanima koji nisu italijanskog porekla. Podaci Istata pokazuju da je siromašno 34,5 posto domaćinstava u kojima žive stranci.

Ekonomsko nezadovoljstvo ključan je faktor iza uspeha stranaka Liga i Pet zvezda na izborima u martu, smatra dpa.

Čelnik Lige i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, poznat po svojoj retorici protiv ilegalne imigracije, istakao je da Istatovi podaci potvrđuju potrebu izvršenja obećanja iz kampanje njegove stranke o “stavljanju Italijana na prvo mesto”.

Čelnik Pet zvezda i ministar ekonomskog razvoja Luigi Di Maio na svojoj je Facebook stranici napisao da jedan od glavnih predloga njegove stranke o temeljnom dohotku za siromašne “mora odmah” biti uveden.

Italija je između 2008. i 2014. beležila recesije nakon kratkog oporavka, a od tada je njen ekonomski oporavak slab. U 2007. je siromaštvo u toj državi pogađalo manje od 2,5 miliona ljudi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Ulaganja u britansku automobilsku industriju gotovo prepolovljena
Next Capitol Park Rakovica dobija novi deo, otvaranje u oktobru

You might also like

Društvo 0 Comments

Trećina stanovnika Evropske unije bez stalnog zaposlenja

Istraživanje kompanije Mastercard koje se bavilo žiteljima Evrope koji nemaju pristup zvaničnim finansijskim tokovima pokazalo je da stalno zaposlenje nema 33 odsto Evropljana a među njima je čak 35 procenata životnog

Društvo 0 Comments

Venecuela: Novo povećanje minimalca za 50 odsto

Premijer Venecuele Nicolas Maduro najavio je novo povećanje mesečne minimalne plate za 50 odsto na 97 bolivara, što je oko 37 dolara po zvaničnom kursu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Prirodne katastrofe “odnele” 19,5 milijardi dolara

Osiguravajuće kuće su za sanaciju štete prouzrokovane prirodnim katastrofama platile 19,5 milijardi dolara u prvom polugodištu ove godine. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply