Hong Kong – najskuplji grad za strane radnike

Hong Kong – najskuplji grad za strane radnike

Na listi najskupljih gradova za život za strane radnike u 2018. godini na prvom mestu se našao Hong Kong, pokazuje najnovije istraživanje konsultantske kompanije Mercer.

Ove se godine Luanda, glavni grad Angole, nalazi na šestom mestu zbog pada cena nekretnina. Na drugom mestu je Tokio, potom slede Cirih, Singapur i Seul.

Najskuplji evropski gradovi, uz Cirih(3) su Bern (10) i Ženeva (11). Uopšteno, zapadnoevroski gradovi svi su se popeli na lestvici po skupoći troškova života i najma stanova, a posebno nemački, pa su tako Frankfurt (68) i Berlin (71) skočili u odnosu na lani za 49 mesta, a Minhen (57) za 41 mesto.

London je skočio za 10 mesta, na 19. poziciju, Pariz za 28 mesta, na 34. poziciju, Rim za 34 mesta na 46. poziciju, a Beč za 39 mesta na 39. poziciju. Najskuplji kineski grad je Šangaj, na sedmom mestu, a potom Peking, na osmom. Snažnija kineska monetarna regulacija, cvetajuća ekonomija i nastojanja da kineski juan postane međunarodna valute podigli su kineske gradove na toj lestvici, kažu analitičari.

Tel Aviv (16) nastavlja da bude najskuplji grad na Bliskom istoku za strane radnike, a slede ga Dubai (26), Abu Dhabi (40) i Riyadh (45). Najskuplji grad u SAD-u je New York, koji je pao za četiri mesta u odnosu na lani, na 13. poziciju. Slede San Francisko (28) i Los Anđeles (35), koji su se spustili za sedam, odnosno 12 mesta, dok je Chicago (51) pao za 12 mesta.

U regiji centralne i istočne Evrope, po skupoći Ljubljana je, na 132 mestu, Budimpešta (151), Tirana (172), Sofija (175), Bukurešt (176), Beograd (181) i Skoplje (197). Na 209. mestu kao najjeftiniji grad za život smjestio se Taškent, glavni grad Uzbekistana, nakon Tunisa i Biškeka, glavnog grada Kirgistana.

Mercer je za potrebe svog redovnog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smeštaj, transport, odeću, hranu i zabavu, upoređujući cene ulaznica za bioskop, para farmerica, litra vode, šoljice kafe, litra benzina ili mleka.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Crna Gora: Najveća majska plata 23.000 evra
Next Na internetu 334 miliona domena

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Žene telohranitelji traženije od muških kolega i često više plaćene

Žene telohranitelji su zbog svoje nevidljive pristnosti, elegancije i preciznosti sve više popularne u okruženju milijardera, kao lična zaštita ali i statusni simbol.

Društvo 0 Comments

Deset ljudi koji su zaradili skoro 9 milijardi dolara na Trumpovoj pobedi

Poznati investitor Warren Buffett, čiji se račun u banci od početka novembra podebljao za 6,7 milijardi dolara, i udovica osnivača Applea Laurene Jobs, koja je bogatija za 1,8 milijardi, samo su neki

Karijera 0 Comments

Nemci za praksu nude 950 evra i odmor

U okviru programa dualnog obrazovanja, učenici u Nemačkoj dobijaju od 250 do 950 evra mesečnu naknadu za rad, a imaju i pravo na odmor.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply