Švedska – zemlja sa najboljom reputacijom na svetu

Švedska – zemlja sa najboljom reputacijom na svetu

Iako su finansijska stabilnost i geografska veličina uvek uticale na reputaciju jedne zemlje u svetu, ove godine su zapravo karakteristike kao što su prelepi pejzaži, prijateljski nastrojeni građani i nivo etičkih politika bile glavne za ocenjivanje reputacije država u svetu.

Institut za reputaciju od 2008. godine objavljuje godišnju listu zemalja sa najvišom reputacijom. Kako ističu, ovogodišnje rangiranje otkrilo je prosečan pad u ugledu država.

Da bi pozicionirali zemlje po reputaciji, intervjuisano je više od 58.000 ljudi u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD. Na listi se našlo 55 država.

Kako Forbes piše, one zemlje koje ljudima omogućavaju da “ispune težnju za srećom” su na vrhu liste.

Primer za taj trend je kako kažu Švedska, koja se “popela” za dva mesta na prvo mesto ove godine.

Skandinavskoj državi nije prvi put da ima najvišu reputaciju u svetu, jer se na istom mestu nalazila i 2016. godine. Njena odlična reputacija se može pripisati decenijama inicijativa održivosti, ako se pogleda i to da je to prva država na svetu koja je formirala agenciju za zaštitu životne sredine. Od tada im je “zeleni život” prioritet, a izgleda da se isplaćuje: danas se više od 99 odsto otpada reciklira i 52 odsto energije se dobija iz obnovljivih izvora. Na svetskom nivou, Švedska ima manje od 0,2 odsto emisija gasova sa efektima staklene baste.

Ta država je takođe postala sinonim za gostroprimstvo, a svemu doprinosi i podrška LGBT zajednici.

Na drugom mjestu je Finska, zatim slede Švajcarska i Norveška.

Zemlje sa najnižom reputacijom na listi su Nigerija, Iran i Irak.

Izvor: GdeInvestirati/Forbes, Bankar
Previous Azijske berze pale, dolar oslabio
Next Saudijska Arabija fizički odvaja Katar od kopna?

You might also like

Društvo 0 Comments

Rekordna zaposlenost u evrozoni i EU

Zaposlenost u evrozoni i u Evropskoj uniji porasla je na rekordan nivo u drugom kvartalu, prema objavljenim podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

Društvo 0 Comments

Svetska banka poručuje: Raste jaz između bogatih i siromašnih

U nedavnom izveštaju Svetske banke navodi se da su pobednici u novim ekonomskim previranjima i tehnološkoj revolucij, radnici koji dobijaju platu i najnaprednije kompanije u najbogatijim zemljama Evropske Unije.

Društvo 0 Comments

“Zelene ideje”: 7. aprila otvaranje konkursa za inovativne ekološke projekte

“Trag fondacija” u partnerstvu sa Fondom braće Rockefeller (RBF) i Erste bankom četvrtu godinu zaredom  organizuju Nacionalni forum za zelene ideje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply