Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je pad kako BELEX indeksa, tako i pad aktivnosti investitora na tržištu akcija.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 3,4 miliona dinara (29,2 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je se spustio za 0,1 odsto na 729 poena, a za isti procenat je oslabio i BELEXline, zaključivši trgovanje na 1.541,64 poena.

Samo jedna kompanija je ostvarila trgovanje u sedmocifrenom dinarskom iznosu, i to Messer Tehnogas. Ovaj proizvođač i distributer tehničkih gasova zabeležio je promet od 2,1 milion dinara po prosečnoj ceni od 11.000 dinara, zanemarljivo nižoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Akcije Naftne industrije Srbije su dodatno oslabile za 0,3 procenta na 673 dinara, uz realizaciju od 0,5 miliona dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla” bio dobitnik dana s rastom cene od 1,1 procenat na 1.677 dinara, uz trgovanje vredno 0,2 miliona.

Akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu Hempro iz Beograda, zaključilo je trgovanje s gubitkom od 1,0 odsto, spustivši se na 510 dinara, uz promet nešto niži od 0,2 miliona dinara.

Zemunska Galenika Fitofarmacija je ojačala za 0,1 procenat, na 2.805 dinara, ali je registrovala slabo trgovanje, dok je gubitnike predvodio bečejski Sojaprotein s padom cene od 3,9 odsto na 172 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Energoprojekt holding je, sa samo jednom istrgovanom akcijom, takođe završio današnju trgovinsku sesiju u padu za 0,3 procenta na 708 dinara, a u minusu od 1,0 posto na nivou od 1.926 dinara zaključene su i obične akcije Komercijalne banke, uz minoran promet.

Na MTP tržištu je Tehnohemija a.d. iz Beograda isprometovana za 0,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 235 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 62,67 procenata, pri čemu u kupovini sa 65,06 odsto, a u prodaji sa 60,28 odsto. Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Protiv agencije „S.A.B. travel” predlog za oduzimanje licence
Next NBS intervenisala, srednji kurs 118,1409 dinara za evro

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Značajan rast cene pšenice, promet 8 puta veći nego prošle nedelje

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove, skraćene radne nedelje, prometovano je 8 puta više robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa veća za preko šest puta.

NBS otkupila devize, u ponedeljak srednji kurs 118,1071 dinara za evro

Narodna banka Srbije je kupila 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, i zvanični srednji kurs dinara će u ponedeljak, 4. juna, iznositi 118,1071 dinar, što je neznatna promena u

Evropske berze drugi dan u padu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su skliznule, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom akcije u sektoru osiguranja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply