Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

Beogradska berza: Potop na početku trgovačke nedelje

Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je pad kako BELEX indeksa, tako i pad aktivnosti investitora na tržištu akcija.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 3,4 miliona dinara (29,2 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je se spustio za 0,1 odsto na 729 poena, a za isti procenat je oslabio i BELEXline, zaključivši trgovanje na 1.541,64 poena.

Samo jedna kompanija je ostvarila trgovanje u sedmocifrenom dinarskom iznosu, i to Messer Tehnogas. Ovaj proizvođač i distributer tehničkih gasova zabeležio je promet od 2,1 milion dinara po prosečnoj ceni od 11.000 dinara, zanemarljivo nižoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Akcije Naftne industrije Srbije su dodatno oslabile za 0,3 procenta na 673 dinara, uz realizaciju od 0,5 miliona dinara, dok je Aerodrom “Nikola Tesla” bio dobitnik dana s rastom cene od 1,1 procenat na 1.677 dinara, uz trgovanje vredno 0,2 miliona.

Akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu Hempro iz Beograda, zaključilo je trgovanje s gubitkom od 1,0 odsto, spustivši se na 510 dinara, uz promet nešto niži od 0,2 miliona dinara.

Zemunska Galenika Fitofarmacija je ojačala za 0,1 procenat, na 2.805 dinara, ali je registrovala slabo trgovanje, dok je gubitnike predvodio bečejski Sojaprotein s padom cene od 3,9 odsto na 172 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Energoprojekt holding je, sa samo jednom istrgovanom akcijom, takođe završio današnju trgovinsku sesiju u padu za 0,3 procenta na 708 dinara, a u minusu od 1,0 posto na nivou od 1.926 dinara zaključene su i obične akcije Komercijalne banke, uz minoran promet.

Na MTP tržištu je Tehnohemija a.d. iz Beograda isprometovana za 0,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 235 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 62,67 procenata, pri čemu u kupovini sa 65,06 odsto, a u prodaji sa 60,28 odsto. Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Protiv agencije „S.A.B. travel” predlog za oduzimanje licence
Next NBS intervenisala, srednji kurs 118,1409 dinara za evro

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Urušila se galerija indonezijske berze

Galerija iznad prizemnog dela indonezijske berze u Džakarti urušila se u ponedeljak, rekao je jedan od zaposlenih i povređeno je više od deset osoba koje su iznesene iz zgrade berze.

Azijske berze u porastu, dolar stabilan

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija nadoknadile deo gubitaka od prethodnoga dana jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, dok je dolar stabilan uoči odluka američke centralne banke.

Dinar u usponu, srednji kurs 118,5051

Dinar je ojačao prema evru za 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan i zvanični srednji kurs iznosi 118,5051 dinar za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply