Cene nafte porasle, OPEC odlučio da poveća proizvodnju

Cene nafte porasle, OPEC odlučio da poveća proizvodnju

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje snažno porasle jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila da poveća proizvodnju za manju količinu nego što se očekivalo.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje porasla 2,9 posto, na 75,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo gotovo 6 posto, na 68,60 dolara.

Cele prošle nedelje su cene nafte oscilirale u vrlo uskom rasponu, da bi u petak snažno porasle, nakon što su članice OPEC-a na sastanku u Beču jednoglasno dogovorile povećanje proizvodnje za otprilike milion barela dnevno.

“Dogovorili smo povećanje od milion barela dnevno, kao što je bilo predloženo. Smatramo da će to zadovoljiti potrebe za naftom u drugom delu godine”, poručio je saudijski ministar energetike Khaled al-Faleh.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svetu i tako poduprli cene.

Zahvaljujući tome, cene nafte već godinu i po dana postupno rastu, pa su polovinom maja dostigle najviše nivoe u više od tri godine.

No, u poslednjih mesec dana cene su skliznule s tih nivoa upravo zbog toga što se očekivalo da će OPEC, po prvi put nakon 18 meseci, povećati proizvodnju.

No, povećanje je manje nego što se procenjivalo. Naime, stvarno povećanje, kažu analitičari, neće biti milion barela dnevno nego otprilike 770.000 barela jer nekoliko zemalja, koje su u poslednje vreme zabeležile pad proizvodnje, verovatno neće uspeti ispuniti celokupne kvote, dok ostali proizvođači verovatno neće moći dovoljno povećati proizvodnju da bi ispunili tu prazninu.

„Ulagači su se plašili da će na tržište doći puno nove nafte, no to se neće dogoditi, barem ne zasad. Pričalo se o povećanju od oko 1,8 miliona barela dnevno, a moglo bi biti samo oko 600.000 barela”, kaže John Kilduff, partner u kompaniji Again Capital.

Podršku cenama pruža i pad proizvodnje u krizom pogođenoj Venezueli i Libiji te rizik od smanjenja proizvodnje u Iranu, kao posledica sankcija koje je toj zemlji nametnuo SAD.

Uz to, u SAD-u su prošle nedelje pale zalihe jer počinje sezona povećane potrošnje goriva, dok se proizvodnja drži na dosadašnjoj, rekordnom nivou.

Ulagače je iznenadio i podatak, koji je u petak objavila kompanija Baker Hughes, da je prošle nedelje broj naftnih postrojenja u SAD-u pao za jedan, na ukupno 862 postrojenja, ispod najvišeg nivoa od marta 2015. godine.

To je prvi pad broja tih postrojenja u poslednjih 12 nedelja, što znači da se ne očekuje značajniji rast proizvodnje u SAD-u.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze nastavljaju negativni niz
Next Prosečna plata u aprilu 416 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze na najvišim nivoima u poslednjih 10 godina

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija dostigle najviše nivoe u poslednjih 10 godina, dok se cene nafte stabilno kreću oko najviših nivoa u dve godine.

Berza 1Comments

Venecuela povukla iz opticaja novčanicu od 100 bolivara, u zemlji haos

Venecuela je odlučila da iz opticaja povuče svoju najveću novčanicu, 100 bolivara,  kako bi se izborila sa galopirajućom inflacijom.

Azijske berze: Abeova pobeda doprinela skoku indeksa u Japanu

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija snažno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada, dok je cena nafte pala na najniže nivoe u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply