Svetske berze: Indeksi pali zbog straha od trgovinskog rata SAD-a i Kine

Svetske berze: Indeksi pali zbog straha od trgovinskog rata SAD-a i Kine

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a porasle su i napetosti između SAD-a i Evropske unije jer je Washington zapretio carinama na uvoz automobila iz EU.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje skliznuo 2 posto, na 24.580 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 posto, na 2.754 boda, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 7.692 boda.

Loše raspoloženje na najvećoj svetskoj berzi posledica je strahova ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je nedavno Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom merom.

Tenzije su dodatno porasle jer je predsednik SAD-a Donald Trump prošle nedelje zapretio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda.

Kina je poručila da će preduzeti „kvalitativne” i „kvantitativne” mere ako Washington objavi novu listu kineskih proizvoda za carinjenje.

Od početka maja su te dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava da smanji svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

„Ulagači se počinju plašiti da bi sva ta retorika o trgovini mogla biti i nešto više od same pregovaračke taktike”, kaže Emily Roland, direktorka u kompaniji John Hancock Investments.

Među najvećim gubitnicima su kompanije koje izvoze u Kinu

Među najvećim gubitnicama prošle nedelje su bile akcije kompanija koje najviše izvoze u Kinu, na primer, proizvođača aviona Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara.

Pod pritiskom je bio i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Evropske unije, koja od petka naplaćuje carinu od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma.

Trump je na to zaprietio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

„Sigurno, što će se duže ove trgovinske napetosti otezati, tržište će biti pod pritiskom, barem pojedini sektori i određene kompanije”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Inverness Counsel.

I na većini evropskih berzi cene akcija su prošle nedelje pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 7.682 boda, no frankfurtski DAX potonuo je 3,3 posto, na 12.579 bodova, a pariski CAC 2,1 posto, na 5.387 bodova.

Na Tokijskoj berzu, Nikkei indeks pao je 1,5 posto, na 22.516 bodova.

Dolar oslabio, evro ojačao

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je pala zbog trgovinskih napetosti, dok je evro ojačao zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i poruci iz Italije da ne namerava da napusti evrozonu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje je oslabio 0,3 posto, na 94,51 bodova.

Pritom je cena američke valute prema japanskoj pala 0,6 posto, na 109,95 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je kurs evra porastao 0,4 posto, na 1,1655 dolara.

Na valutnim tržištima prošle nedelje je vladao oprez zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, koje se ne smiruju nakon što je nedavno Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom merom.

To bi moglo značiti da će Evropska centralna banka (ECB), ako se nastavi rast ekonomije i inflacije, povećati ključne kamatne stope i pre polovine iduće godine.

Uz to, podršku evru pružile su nove poruke s italijanske političke scene da ta zemlja kani ostati u evrozoni. Pre su se ulagači plašili da će nova italijanska vlada preduzeti korake u smeru napuštanja evra.

„Nemački i francuski ekonomski pokazatelji su bolji. A tu su i nove poruke iz italijanske vlade o ostanku u evrozoni”, kaže Minh Trang, trgovac u Silicon Valley Bank.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Guvernerka NBS: Dinar jak, kurs ostaje stabilan
Next Wood feel - prva strana investicija u Kuršumliji

You might also like

Novi rekord: Bitcoin sada vredi 6.616 dolara

Kriptovaluta bitcoin je danas dostigla novu rekordnu vrednost od 6.616 dolara, nakon što je CME Grupa najavila mogućnost sklapanja terminskih ugovora koji bi, kako se smatra, dali legitimitet najpopularnijoj digitalnoj

Azijske berze pale, dolar zabeležio rast

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je američki Fed objavio planove o smanjenju bilansa i signalizovao da bi do kraja godine mogao još jednom

Azijske berze opet pale, južnokorejske najviše stradale

Na azijskim berzama cene akcija u četvrtak su ponovno pale, jer investitori i dalje strahuju zbog napetosti između SAD-a i Severne Koreje, a na najvećem gubitku bila je berza u Seulu, čiji

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply