Od 1. jula svi vozovi kreću sa Prokopa

Od 1. jula svi vozovi kreću sa Prokopa

Premeštanjem Železničke stanice u Beopgradu na Prokop završavamo projekat započet još sedamdesetih godina prošlog veka, o čemu su ugovor bivše gradske vlasti potpisale pre 10 godina, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je podsetila da će od 1. jula svi građani koji idu iz Beograda i u Beograd vozom, polaziti sa nove železničke stanice Centar, poznatije kao Prokop, a voz za Bar će privremeno ići sa stanice Topčider zbog ukrcavanja automobila na voz.

Plan je da voz za Bar polazi iz Zemuna, a da se čeka završetak izgradnje te stanice koja će btiti trajno rešenje za polazak barskog voza, kazala je Mihajlovićeva novinarima u Nišu.

foto: Nova Ekonomija

foto: Nova Ekonomija

Razne priče povodom izmeštanja Železničke stanice u stanicu Centar Prokop su neargumentovane, rekla je Mihajlovićeva, navodeći da to nije odluka od juče i “mi završavamo posao koji je započet sedamdesetih godina prošlog veka”.

Mihajlovićeva je istakla da su oni koji se danas protive premeštanju železničke stanice, u oktobru 2008. godine potpisali ugovor o završetku stanice Prokop, sa ciljem izmeštanja stanice iz centra grada.

“Upravo je pre 10 godina tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas potpisao ugovor sa Milutinom Mrkonjićem i Vericom Kalanović o završetku stanice Prokop i izmeštanju glavne železničke stanice iz centra grada, planirajući da se to završi za dve godine”, podsetila je ona.

Dodala je da je taj projekat počeo sedamdesetih godina prošlog veka kada se odlučilo, kako kaže, potpuno s pravom, da se Železnička stanica u centru Beograda izmesti kako bi glavni grad imao prostor da izađe, pre svega, na reke, a s druge stane da se prevoz tereta i opasnog tereta skloni iz centra grada.

“Stanica Prokop nije van grada, već na pet minuta od centra grada”, kaže Mihajlovićeva.

Kako je navela, već je razgovarala sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem da se dodatno pojačaju autobuske i druge linije ka Prokopu, koji je “svakako daleko od toga da je na kraju grada kako slušam poslednjih dana u raznim komentarima”.

Mihajlovićeva je rekla da mesto za novu železničku stanicu nije izabrano napamet i da se tu ukrštaju i spajaju tri kraka beogradskog železničkog čvora.

“Država će završiti ceo deo posla, mi ćemo to finansirati. Postoji druga faza Prokopa posle koje konačno možemo da kažemo da Beograđani imaju savremenu modernu železničku stanicu”, naglasila je Mihajlovićeva.

Poručila da niko neće rušiti zgradu Železničke stanice.

“Priča oko toga da Vlada nešto navrat-nanos radi nije tačna. Zgrada Železničke stanice će ostati, niko je neće srušiti, ona je prelepa i vredna. Da li će biti za muzej ili za neku drugu aktivnost, to ćemo videti”, rekla je novinarima Mihajlovićeva, koja je prisustvovala početku asfaltiranja deonice istočnog kraka Koridora 10.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda
Next Češka usvaja program "Režim Srbija" za 1.000 zaposlenih godišnje

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Otvara se novi logistički centar u Inđiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvoriće danas novi logistički centar jednog od vodećih snabdevača tržišta pesticida, semenske robe i garden uređaja u regionu kompanije “Agromarket” u Inđiji.

Najvažnije vesti 1Comments

Ljubodrag Savić: Ne bi se bunili da je He Steel odlučio da kupi Tata Steel

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da je jasno da kineska kompanija He Steel nije došla u Srbiju samo zbog Železare Smederevo, a da Evropsku uniju brine da

Kompanije 0 Comments

Western Digital kupuje SanDisk

Western Digital je u toku oktobra prošle godine najavio kupovinu kompanije SanDisk po ceni od 19 milijardi dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply