Paul Tudor Jones: Nova recesija biće zastrašujuća!

Paul Tudor Jones: Nova recesija biće zastrašujuća!

Legendarni broker Paul Tudor Jones izjavio je kako će iduća recesija biti „zastrašujuća“.

Jones inače ne komentariše stanje svetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podelio na konferenciji ‘Talks at GS’ koje organizuje Goldman Sachs, piše Yahoo Finance.

Naglasio je da su cene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sistem, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama. Smatra da ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trumpa ne olakšavaju građanima Amerike život.

“Pogledajte cene akcija, nekretnina, bilo čega. Moraćemo smanjiti kamatne stope na neke normalne nivoe i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cene imovine verovatno značajno pasti”, naglasio je Jones.

Kratkoročno, svetska ekonomija je na ivici usijanja, a direktor Goldman Sachsa Llyod Blankfein je dodao da je nastavljanje u ovom smeru poput „dodavanja benzina na već upaljenu vatru“.

Tokom finansijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nemaju tolika ovlašćenja, naglasio je Jones.

“Iduća recesija biće zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imaćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne temelje koji bi održali ekonomiju”, rekao je Jones.

63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom akcija pamuka u sedamdesetima da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicioni fonda Tudor Investment Corp. Jones je predvideo krah berze 19. oktobra 1987. godine, datum koji je zauvek ostao upisan u istoriju kao „Black Monday“, a kada je akcija Dow Jones izgubila na vrednosti za više od 22 posto.

“Jednu stvar sam naučio u proteklih 40 godina – krah berze i recesije se neprestano ponavljaju, samo s drugim likovima i u drugim vremenima”, rekao je legendarni broker.

Poznat je i po osnivanju Robin Hood fonda, kojim se bori protiv siromaštva u New Yorku, a koji je tokom zadnjih 30 godina donirao 30 miliona dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Privatne penzije uplaćuje 9,2 odsto zaposlenih u Srbiji
Next Dolar oslabio zbog straha od američko-kineskog trgovinskog rata

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Blago usporavanje nemačke ekonomije u drugom tromesečju

Nemačka privreda je neočekivano usporila u drugom tromesečju, pokazali su redovni statistički izveštaji.

Produktna berza: Cena pšenice porasla, kukuruz pojeftinio

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu od 04.01. do 13.01.2017. godine iznosio je 1.079 tona, finansijske vrednosti 19.443.400 dinara.

Makroekonomija 0 Comments

Grčke finansije stabilizovane, ukinuta procedura za smanjenje deficita

Evropska unija je saopštila da je ukinula proceduru kojom je primoravala Grčku da smanji ogroman deficit pošto je vlada u Atini stabilizovala budžet uz velike mere štetnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply