Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnici srušiti Internet, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.

U najnovijem izveštaju, banka upozorava da se kriptovalutama ne može verovati u uporedivoj meri s tradicionalnim valutama, navodi francuska novinska agencija AFP.

Za razliku od valuta koje izdaju centralne banke, kriptovalute se dobijaju “rudarenjem” ili ” rešavanjem složenih matematičkih algoritama, no kasnije se njima trguje na webu. Suprotno konvencionalnim valutama, bitcoini imaju ograničenu mogućnost izdavanja. Trenutno je 17 miliona bitcoina u opticaju, a gornja granica je 21 milion.

U teorijskom scenariju, ako bi cela populacija u nekoj zemlji prešla na bitcoine, to bi zahtevalo vrlo velike kapacitete za njihovo čuvanje i transakcije, koje bi mogle preopteretiti Internet. Samo superračunari bi mogli sprovoditi takve opsežne postupke. “Ovo bi moglo srušiti Internet”, upozorila je Banka.

U prošlosti, Banka za međunarodna poravnanja više puta je upozorila na moguće prevare povezane sa kriptovalutama, a sada je ponovila da se temelje na vrlo krhkom poverenju.

Izvor: GdeInvestirati/Indikator.ba
Previous Beogradska berza: Ostvaren solidan promet, najtraženija akcija Aerodroma Nikola Tesla
Next U Austriji omogućeno da radna nedelja ima 4 dana

You might also like

Azijske berze: Pad indeksa zbog korekcije nafte

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su indeksi pali, nakon tri nedelje rasta, jer je pad cena nafte drugi dan zaredom naveo ulagače na oprez.

Azijske berze blago skočile, dolar bez promene

Na azijskim berzama su u utorak drugi dan zaredom porasle cene akcija, jer se ulagači nadaju pobedi Hillary Clinton na američkim predsedničkim izborima, no trguje se oprezno.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak cene akcija porasle jer su ulagače ohrabrili rekordi na Wall Streetu i skok cena nafte, pa ih nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply