Azijske berze pale, dolar ojačao prema evru

Azijske berze pale, dolar ojačao prema evru

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale zbog rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington objavio listu kineskih proizvoda na koje će se naplaćivati carine, a Peking uzvratio istom merom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru pale između 0,1 i 1 posto. U Kini i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi.

Loše raspoloženje na berzama posledica je strahova ulagača od trgovinskog rata jer je predsednik SAD-a Donald Trump u petak objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrednih 50 milijardi dolara, na koje će se od 6. jula naplaćivati carina od 25 posto.

Kina je odmah objavila svoju listu oko 660 američkih proizvoda u vrednosti od 50 milijardi dolara na koje će ona naplaćivati uvozne carine od 25 posto.

Od početka maja te su dve zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

„Rizik od trgovinskog rata ponovo se vratio na tržišta nakon što su Washington i Peking jedan drugome najavili carine na uvoz. To će u idućem razdoblju biti u fokusu ulagača, a svaka eskalacija tenzija pritisnuće tržišta”, kaže Nick Twidale, analitičar u kompaniji Rakuten Securities Australia.

Osim Kine i SAD-a, čije bi ekonomije mogle trpeti zbog carina, ulagači se plaše da će i druge azijske ekonomijei kompanije, zavisne od međunarodne trgovine, mogle imati kolateralne štete jer bi taj sukob mogao naštetiti rastu globalne ekonomije i narušiti poslovno poverenje.

Zbog toga su, među ostalim, pod pritiskom i cene nafte, koje su prošle nedelje pale jer bi OPEC uskoro mogao povećati proizvodnju, nakon što ju je 18 meseci držao na smanjenim nivoima.

Na američkom tržištu cena barela je jutros pala 2,04 posto, na 63,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 72,65 dolara.

A na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi  valuta kreće se oko najviših nivoa u sedam meseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 94,86 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1590 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1610 dolara.

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs skliznuo sa 110,65 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,35 jena.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Novi krug prijave za povraćaj bebi PDV-a
Next MK Grupa želi Budvansku rivijeru

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Prvi proizvod ovakve vrste u Evropi: Portfolio vrednih deonica SaxoSelect

Saxo Bank, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, i Morningstar Investment Management Europe danas su najavile saradnju kojom se proširuju investicione strategije dostupne klijentima Saxo Bank.

Azijske berze uzdrmane zbog sumnje u realizaciju Trumpovih ekonomskih obećanja

Ulagači na azijskim berzama priključili su se u petak globalnoj rasprodaji rizične imovine zbog sve jačih sumnji u sposobnost administracije američkog predsednika DonaldaTrumpa da realizuje svoju ekonomsku agendu.

Juan u odnosu na dolar najjači u 20 meseci

Srednja stopa pariteta kineske valute renminbija ili juana, ojačala je u odnosu na američki dolar na drugi dan trgovanja 2018. na najviši nivo u poslednjih 20 meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply