EU uvodi sandkicje SAD-u

EU uvodi sandkicje SAD-u

Zemlje članice EU jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda, javljaju francuski mediji.

To se odnosi na džins, viski i motocikle, a kao odgovor na takse koje je Vašington prethodno uveo na uvoz evropskog čelika i aliminujuma.

Primenu ovih mera je jednoglasno usvojilo 28 država članica EU i Evropska komisija će preduzeti korake kako bi one stupile na snagu, prenosi BFM televizija, pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Evropske kontramere mogu da, potpuno zakonito, stupe na snagu počev od 20. juna, ali bi EU mogla da sačeka 1. jul kako bi reagovala u isto vreme kada i Kanada, koju je Vašington takođe sankcionisao, a koja želi da prvog dana narednog meseca lansira svoje protivmere, navode diplomatski izvori.

Na evropskoj listi su desetine američkih proizvoda među kojima su neki veoma simbolični, kao što su viski, motori marke “Harli-Dejvidson” i džins.

Pre nego što budu stavljene na snagu, listu mora da odobri Evropska komisija, ali je to puka formalnost, napominje francuska televizija.

Evropske protivmere imaju za svrhu da, u prvo vreme, kompenzuju u visini od 2,8 milijarde evra štetu koju su evropskoj industriji nanele američke takse na uvoz evropskog čelika (25 odsto) i aluminijuma (10 odsto).

Tu brojku Komisija smatra “odmerenom”, a pri tom Komisija drži do toga da procedura u potpunosti ispoštuje propise Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pomenutu listu je EU dostavila STO 18. maja, a roba koja je na njoj navedena proizvodi se na američkoj teritoriji.

EU bi i na uvoz drugih američkih proizvoda mogla da uvede tarife u visini od 3,6 milijardi evra, ukoliko dobije spor protiv SAD pred STO otkako je podnela žalbu tog organizaciji 1. juna, zaključuje BFM.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Rusija i Saudijska Arabija proširuju saradnju u energetskom sektoru
Next Domaćinstvima nedostajalo 1.100 dinara mesečno

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kako zameniti oštećenu novčanicu?

Oštećenu novčanicu, bilo u stranoj ili domaćoj valuti, možete je zameniti u bilo kojoj banci.

Prehrambena industrija 0 Comments

Od danas nova pravila u deklarisanju i reklamiranju hrane

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane danas stupa na snagu, a donosi dosta novina koje će omogućiti bolju informisanost potrošača pri kupovini hrane i detaljnije urediti odgovornost u

Industrija 0 Comments

Nekadašnji radnici Beka traže 15 miliona evra na ime akcija

Vlasnici akcija beogradske konfekcije Beko u stečaju danas su od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zatražili urgenciju da im se podeli 50 odsto novca od 29 miliona evra koliko je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply