Yanis Varoufakis: Ne treba spašavati evro

Yanis Varoufakis: Ne treba spašavati evro

Nastupivši na tribini bavarskog Ifo Instituta, bivši grčki ministar finansija i “guru” ekonomskih antiglobalista s levice Yanis Varoufakis apelovao je na Nemačku da nije u obavezi da sačuva evrozonu po svaku cenu.

“Nemačka ne mora i ne treba da plati da bi se spasila evrozona. Pokazalo se da ni Nemačka nije dovoljno bogata da bi spasila evro na duži rok. Ideja o tome je ne samo pogrešna, nego i potencijalno opasna. Treba razlikovati strukturne probleme evrozone i preterane ambicije i revnost političke klase koja upravlja procesima”, ocenio je Varoufakis.

On je posebno upozorio na aktuelnu političku krizu u Italiji kao još jednu posledicu krize evrozone, piše jutarnji.hr.

Komentirišući političku krizu u Italiji Varoufakis je kazao da su članice EU poput Italije opterećene dugom lišene mogućnosti devalvacije nacionalne valute kako bi se održala njihova međunarodna konkurentnost.

“Otuda su zemlje poput Italije osuđene na javnu potrošnju finansiranu javnim dugom kako bi se održali životni standard građana i ekonomska aktivnost”, smatra Varoufakis, podsećajući da je u Grčkoj smanjivanje javne potrošnje pod pritiskom javnog duga dovelo do snižavanja plata od 40 odsto s poznatim posledicama.

Varoufakis smatra da bi raspad evrozone išao u korist perifernim članicama Europske unije koje u postojećim okolnostima ne mogu rešiti pitanje svojih dugova bez velikih socijalnih i političkih napetosti.

“Brutalni i ne uvek uspešni pokušaji restrukturiranja dugova dovode do rasta populizma i antievropskih opcija širom Evrope. Najavio sam to 2015. godine, žao mi je što sam bio u pravu”, upozorio je Varoufakis.

Naglasio je i da se grčka vlada u kojoj je sedeo mnogo razlikuje od vlada drugih članica Evropske unije koje se proziva kao antievropske i one koje su protiv fiskalne i monetarne unije.

“Mi smo bili uvereni Evropljani, tvrdili smo i dokazivali da je evrozona greška koju treba ispraviti. Danas su na vlasti u Evropi mnogi koje ne samo ne veruju u Evropu, nego sve rade da se ona razjedini”, dodao je.

Bivši ministar finansija Grčke u vreme dužničke krize te članice EU, ubrojio je među članice Unije koje imaju slične probleme kao i Italija i Grčka, Španiju, Portugal i Irsku.

Komentarišući izlaz koji je Irska pronašla postavši poreski raj u Uniji, Varoufakis je potvrdio da Irska pruža mogućnost američkim kompanijama za “slobodno jahanje Evrope”.

“Imate dve Irske, to je podeljeno društvo. Stara Irska živi kao i pre deset godina, nova se priključila na “off shore” ekonomiju”, zaključio je Varoufakis.

Osvrnuvši se na trgovački rat koji je američki predsednik Donald Trump najavio, a jednim delom već i sproveo, prema Evropi, gost Ifo Instituta izrazio je uverenje da se u oceni Trumpa po ovom pitanju, olako potcenjuju namere američkog predsednika.

Za razliku od nekih drugih ideja i poteza s kojim Trump neumesno izlazi u međunarodne odnose, smatra Varoufakis, američki predsednik se u trgovinu razume i zna da na duže staze ne može izgubiti u trgovinskom ratu s Nemačkom i Italijom koje ostvaruju znatan suficit u trgovini s SAD-om.

“Trump nije glup”, istakao je Varoufakis na predavanju u bavarskom institutu.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji.hr
Previous Kromberg & Schubert otvara 2.500 radnih mesta u Kruševcu
Next Potop bitcoina u samo nekoliko sati

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Francuska poreskim olakšicama preuzima poslovanja iz Britanije

Francuska Vlada je obećala da će poreski režim, za radnike iz inostranstva, biti najpovoljniji u Evropi, u nastojanju da privuče banke iz Londona posle Brexita.

Makroekonomija 0 Comments

Američki dug vredan 116,8 milijardi dolara u rukama Saudijaca

Posle više od 41 godine tajnosti rešena je jedna od najvećih misterija američkog nacionalnog duga “teškog” 13,4 biliona dolara, javlja njujorška agencija “Bloomberg news”.

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Privredni rast Srbije premašio očekivanja

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin izjavila je da je Srbija zabeležila brži pozitivan rast nego što se očekivalo, a kao rezultat region kao celina raste.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply