Wall Street blago pao, Fed povećao kamate

Wall Street blago pao, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala kamatne stope, ali i signalizovala da bi do kraja godine cena novca mogla biti povećana još u dva navrata.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,47 posto, na 25.201 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 2775 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 7695 bodova.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici američke centralne banke povećali su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

Nezaposlenost i inflacija su niske

”Ekonomija je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi da pronađe posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske… Ukupni izgledi za rast ostaju povoljni”, kazao je Jerome Powell, predsednik Feda, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika centralne banke koji su blago povećali procene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018., a ne jedno kao dosad.

Razlog je tome jačanje inflacije, pa nove procene čelnika Feda pokazuju da će stopa rasta potrošačkih cena u ovoj godini dostići 2,1 posto, blago iznad Fedovih ciljanih nivoa od 2 posto.

”Sada se u ovoj godini očekuje ukupno četiri povećanja kamata, dok je dosad na tržištu bio konsenzus o tri povećanja, stoga smatram da je to malo iznenađenje”, kaže Katie Nixon, direktorka u fondu Northern Trust Wealth Management.

”Čini se da je Fed sada znatno uvereniji da inflacija doseže, pa čak i premašuje, njihove ciljane nivoe, stoga povećavaju i procene kretanja kamata”, kaže Katie Nixon.

Kako povećanje kamata ne ide u prilog tržištu akcija, juče su pale cene u većini od 11 sektora S&P 500 indeksa. Pao je, za 0,3 posto, čak i finansijski sektor, kojem inače pogoduje viša cena novca.

Među retkim dobitnicama bile su akcije medija i telekomunikacionih kompanija, koje su se našle u fokusu nakon što je AT&T-ju odobreno preuzimanje Time Warnera za 85 milijardi dolara.

A na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ostao je praktično nepromenjen u odnosu na prethodni dan, na 7703 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,38 posto, na 12.890 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,01 posto, na 5452 boda.

Evropski ulagači su oprezni jer bi uskoro i Evropska centralna banka (ECB), poput Feda, mogla započeti postupno zaoštravanje monetarne politike, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sednici u četvrtak.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar nastavlja da miruje, srednji kurs 118,1668
Next Azijske berze: Indeksi pali, razočarala kineska industrijska proizvodnja

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte porasle uprkos snažnom rastu rezervi u SAD

Cene nafte su porasle na međunarodnim tržištima, uprkos rastu rezervi u Sjedinjenim Američkim Državama na najviši nivo od oktobru prošle godine.

Tema dana 0 Comments

Oscilacije britanske funte, “indeks nestabilnosti” blizu nivoa iz vremena finansijske krize

Nakon oštrog pada na početku trgovanja britanska funta se u popodnevnim satima oporavila, ali je “indeks nestabilnosti”, koji pokazuje stav investitora koliko će se valuta promeniti u naredne četiri nedelje,

Najvažnije vesti 0 Comments

Peter Garnry: Da li su akcije otporne na usporavanje?

Za nama je još jedan dobar kvartal za globalne akcije, s kineskim i akcijama zemalja tržišta u razvoju, koje su najviše profitirale, a slede ih evropske akcije pokrenute prilivima kapitala.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply