Nezaposlenost u evrozoni pada, plate i dalje iste

Nezaposlenost u evrozoni pada, plate i dalje iste

Tržišta rada u razvijenim ekonomijama gotovo nikad nisu bolje stajala, no uprkos nižih stopa nezaposlenosti i suženom tržištu rada, plate još nisu porasle što bi bilo u skladu predviđanjima ekonomske teorije. 

Što stvara ovaj pritisak na plate i, još važnije, hoće li plate rasti, pita se analitička kuća PwC u svom najnovijem izveštaju Global Economy Watch.

Analitičari objašnjavaju da su plate sve manje u evrozoni pod uticajem niže stope nezaposlenosti, slično kao i u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu te dodaju da su Evropska centralna banka (ECB) i nove članice EU-a doprinele ovom trendu.

„Više faktora može objasniti ovaj trend, od kojih su neki uobičajeni u najrazvijenijim ekonomijama. Oni uključuju postupni pad sindikalizma, što smanjuje pregovaračku moć radnika, digitalizaciju rada i postupni rast ekonomije honorarnih poslova (engl. gig economy), kao i druge promene u strukturi ekonomije“, kaže Barret Kupelian, viši ekonomista u PwC-u.

Govoreći o evrozoni, ekonomisti PwC-a otkrili su postojanje konkretnih faktora koji objašnjavaju zašto je veza između nezaposlenosti i plata oslabila, ali se i promenila. Oni uključuju osnivanje Evropske centalne banke, koja je snizila očekivanja inflacije koji imaju radnici u ekonomijama južne evrozone, koja su obično imala visoke stope inflacije. Drugo je pristupanje istočnoevropskih ekonomija, od kojih neka imaju niže nivoe prihoda, što je ponudu radne snage tokom vremena učinilo elastičnijom.

Za budućnost ovo znači sledeće: „Pod pretpostavkom da nema drugih promena strukturnih faktora, buduće povećanje plata u evrozoni verovatno će zavisiti od povećanja produktivnosti, a ne labavljenju tržišta rada. Ovo stavlja veću odgovornost na vlade i kompanije da povećaju nivo produktivnosti svoje radne snage kroz ulaganje u ‘tvrdu’ infrastrukturu kao što su putevi, aerodromi i druge komunalne usluge te u ‘mekanu’ infrastrukturu koja uključuje formalno obrazovanje, strukovno i drugo usavršavanje. Poboljšanja produktivnosti preduslov su za dalji rast prihoda u budućnosti.“

Izvor: GdeInvestirati/LiderMedia
Previous Tesla otpušta 3.300 radnika
Next Dinar nastavlja da miruje, srednji kurs 118,1668

You might also like

Društvo 0 Comments

Švedska – zemlja sa najboljom reputacijom na svetu

Iako su finansijska stabilnost i geografska veličina uvek uticale na reputaciju jedne zemlje u svetu, ove godine su zapravo karakteristike kao što su prelepi pejzaži, prijateljski nastrojeni građani i nivo

Društvo 0 Comments

Vulin: U aprilu zaposleno 26.565 ljudi sa evidencije NSZ

U aprilu je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) zaposleno 26.565 osoba koje su prijavljene na obavezno socijalno osiguranje,  izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Društvo 0 Comments

Policijska akcija “Cunami”: Hapšenja u više gradova Srbije

U nastavku koordinisane policijske akcije “Cunami” danas su uhapšene još dve osobe i zaplenjene dodatne količine droge, te je u akciji, koja je sprovedena na teritoriji više gradova u Srbiji,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply