Wall Street: Oprez zbog samita u Singapuru

Wall Street: Oprez zbog samita u Singapuru

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago porasle, no trgovalo se oprezno jer su ulagači suzdržani nakon nesuglasica na samitu grupe G7 tokom vikenda, a uoči samita između predsednika SAD-a Donalda Trumpa i severnokorejskog vođe Kim Jong-una.

Dow Jones ojačao je 6 bodova ili 0,02 posto, na 25.322 boda, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.659 bodova.

Na najvećoj svetskoj berzi juče se trgovalo oprezno jer sastanak Grupe G7 najrazvijenijih svetskih ekonomija tokom vikenda nije doneo nikakvog napretka u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Naprotiv, razmenjene su teške reči između predsednika SAD-a Donalda Trumpa i kanadskog premijera Justina Trudeaua, a Washington se našao izolovan od strane ostalih šest zemalja.

Čini se, kažu analitičari, da tržište nije puno očekivalo od tog sastanka, pa nije znatnije ni reagovalo na neuspeh.

„Uoči sastanka G7 svi su znali koje su teme, ali i to da verovatno niša neće biti dogovoreno. Sada je u fokusu samit u Singapuru i postoji mogućnost da rezultira nečim dobrim”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management.

U utorak u Singapuru razgovaraju američki predsednik Trump i vođa Severne Koreje Kim, među ostalim, o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a mnogi se nadaju da će to pridoneti smanjenju geopolitičkih napetosti.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati namerava li Fed da ubrza tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Očekuje se da će Fed na ovoj sednici po drugi put ove godine povećati ključne kamatne stope, a u fokusu ulagača biće i mogući signali nameravaju li čelnici Feda do kraja godine povećati kamate još jednom ili dva puta.

Uskoro bi i Evropska centralna banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sednici u četvrtak.

To znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima, što je podržavalo rast berzi akcija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 6,05 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

A na evropskim berzama su cene akcija juče osetno porasle nakon poruka nove italijanske vlade da ta zemlja ostaje u evrozoni i da će smanjiti nivo javnog duga.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 posto, na 7.737 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 12.842 boda, a pariski CAC 0,43 posto, na 5.473 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EBRD sa Vladom razgovara o privatizaciji Komercijalne banke
Next Azijske berze: Investitori oprezni, dolar ojačao

You might also like

Belex zabeležio pad od 0,4%

Danas je prekinut dvodnevni uzlazni trend tržišta akcija, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 28,5 miliona dinara. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,4% na 612,7 poena.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Poruke Feda zabrinule ulagače

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer je zapisnik s poslednje sednice Feda zabrinuo ulagače, koji su ionako oprezni jer nisu sigurni da će predsednik Donald Trump

Najvažnije vesti 0 Comments

Evropske berze u haosu, indeksi pali preko 10 odsto

Investitori na berzama širom sveta rasprodaju akcije koje se smatraju rizičnim i traže utočište u onima koje se smatraju bezbednim, poput zlata, švajcarskog franka, jena, nakon što su Britanci izglasali

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply