Nedelja pred nama je najvažnija u celoj godini za svetsku ekonomiju

Nedelja pred nama je najvažnija u celoj godini za svetsku ekonomiju

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, a Vladimir Putin se sastaje sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom. 

Britanski parlament glasa o predlogu zakona o Bregzitu – pred nama je verovatno najvažnija nedelja za svetsku ekonomiju u godini, a ovo su događaji koji će je obeležiti:

Ponedeljak

Investitori prvi put imaju priliku da daju ocenu o onome što se događalo na samitu G7, koji se završio tako što je američki predsednik Donald Tramp napao saveznike na Tviteru, podrio organizaciju i verovatno uzrokovao nova trgovinska trvenja.

Utorak

Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un sastaju se u Singapuru. Tramp je prošle nedelje izjavio da očekuje “veliki uspeh” i eventualno potpisivanje sporazuma s Kimom kojim će Korejski rat zvanično biti okončan.

Zakon o Bregzitu vraća se u Donji dom britanskog parlamenta, nakon što je u Domu Lordova usvojeno 15 amandmana. Ministri će pokušati da nađu kompromis kako bi pobedili zagovornike EU.

Sreda

Američke Federalne rezerve po drugi put će povećati referentnu kamatnu stopu u ovoj godini. Predsednik Džerom Pauel održaće konferenciju za štampu i zajedno s kolegama, predstaviti projekcije prema kojima će ove godine verovatno biti četiri, a ne tri povećanja kao što je nagovešteno u martu.

U Italiji će aukcija državnog duga biti još jedna prilika za investitore da reaguju na izbor populističke vlade i najavljena velika povećanja troškova.

Četvrtak

Evropska centralna banka privodi kraju program za kupovinu obveznica, a akteri ove politike održače prve zvanične razgovore o tome kada i kako to da urade. Oko trećina učesnika Blumberovog istraživanja predvidela je da će Mario Dragi danas odrediti krajnji rok za kupovinu, dok je 46 odsto njih reklo da će sačekati jul.

Vladimir Putin i Muhamed bin Salman, moćni saudijski prestolonaslednik sastaju se na otvoranju Svetskog prvenstva u fudbalu. Susret će uticati na globalno tržište nafte, s obzirom da se održava nedelju dana pre samita OPEC-a u Beču, što će za dvojicu lidera biti poslednja prilika da izglade moguće nesuglasice u vezi sa povećanjem ekspoatacije nafte.

Petak

Banka Japana i dalje kupuje ogromene količine japanskih državnih obveznica i verovatno će tako nastaviti. Podaci pokazuju da su još daleko od zacrtanog cilja od dva odsto inflacije i da se obim ekonomije smanjio u prvom kvartalu.

Ruska centralna banka definisaće kamatnu stopu sa ekonomistima, a trenutno nema nagoveštaja promene referentne kamatne stope od 7,25 odsto, iako postoji mogućnost smanjenja.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Vučić na otvaranju logističkog centra Lidl Srbija
Next Raskid menadžerskog ugovora između Etihada i Air Serbia?

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kineski projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta pod istragom EU

Evropska unija ispituje plan izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, u okviru kineskog železničkog projekta “Jedan pojas, jedan put”, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa, piše Financial Times (FT).

Najvažnije vesti 0 Comments

Očaj trgovaca uranijumom

Cena uranujima spustila se prvih dana novembra 2016. na najniži nivo, nezabeležen još od 2005. godine.

Politika 3 Comments

Velika Britanija napušta Evropsku uniju

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply