NBS: Devizne rezerve na kraju maja dostigle 10,8 mlrd EUR

NBS: Devizne rezerve na kraju maja dostigle 10,8 mlrd EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 10.883,3 mil EUR, što je za 454,0 mil EUR više nego na kraju aprila (1.391,1 mil EUR više nego na kraju maja prethodne godine).

Deviznim rezervama na ovom nivou se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 192% i više od pet meseci uvoza robe i usluga – gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 9.076,0 mil EUR, što je za 451,0 mil EUR više nego na kraju aprila i predstavlja njihov najviši nivo na kraju meseca od 2000. godine.

Kako se precizira, povećanje bruto deviznih rezervi u maju u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (kupovina 220,0 mil EUR).

– U ambijentu u kome je zabeležen značajan pozitivan uticaj tržišnih faktora (177,3 mil EUR), pre svega promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, povećanju deviznih rezervi doprineli su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 85,5 mil EUR), koji su višestruko nadmašili odlive iz deviznih rezervi po osnovu – neto razduženja države (po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti) i devizne obavezne rezerve banaka (ukupno 28,8 mil EUR) – navedeno je.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 513,9 mil EUR i bio je za 41,6 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.262,7 mil EUR.

U maju je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220,0 mil EUR u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, dodaje se.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Siniša Mali: Od decembra ili januara veće penzije
Next Najveći hedge fond na svetu upozorava: Stiže “opasan period za ekonomiju”

You might also like

Kompanije 0 Comments

Turska kompanija otvara fabriku i traži 1.000 radnika

U Skupštini opštine Ćuprija biće potpisan ugovor s kompanijom CM Giyim moda iz Turske o otvaranju fabrike te firme u Ćupriji.

Agrobiznis 0 Comments

Nemački Bayer zainteresovan za preuzimanje Monsanto-a

Nemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za prezimanje kojim bi se spojila dva najveća svetska dobavljača semena i pesticida, saznaje se iz tih kompanija.

Kompanije 0 Comments

Hrvatska: Osam velikih kompanija na prodaju

„Podravka“ i „Croatia Airlines“ samo su neke od osam velikih kompanija koje je hrvatska Vlada skinula sa liste trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, a za koje je predviđena

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply