Wall Street: Rast američke ekonomije podržava berzu

Wall Street: Rast američke ekonomije podržava berzu

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo treći dan zaredom zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i splašnjavanju strahova od trgovinskog rata.

Dow Jones skočio je 346 bodova ili 1,4 %, na 25.146 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 %, na 2.772 boda, a Nasdaq indeks 0,67 %, na rekordnih 7.689 bodova.

Najviše je juče porastao S&P indeks finansijskog sektora, 1,8 %, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke državne obveznice, nakon što su novi bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji, uključujući pad trgovinskog deficita SAD-a, podržali teze o ubrzanju rasta američke ekonomije.

Uz to, bliži se sednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati da li Fed namerava ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast ekonomije, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sednica čelnika Feda počinje 12. juna, a očekuje se drugo povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u martu. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

„Današnji rast cena akcija u većini sektora zahvaljuje se dobrim ekonomskim pokazateljima i smanjenju zabrinutosti po pitanju međunarodne trgovine”, kaže Janna Sampson, direktorka u kompaniji OakBrook Investments.

Zabrinutosti ulagača u vezi trgovinskih napetosti splasnule su, naime, nakon što je iz Bele kuće poručeno da će predsednik SAD-a Donald Trump na predstojećem summitu Skupine G7 najrazvijenijih svetskih ekonomija razgovarati s francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Iako Washington nije odstupio od svojih čvrstih stavova, napetosti su, kažu analitičari, splasnule.

Napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od marta, kada je Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada te napetosti rastu ili padaju, u zavisnosti od toga odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

Prošle nedele su ojačale jer je Washington uveo carine od 25 % na uvoz čelika i od 10 % na uvoz aluminijuma iz EU-a, Kanade i Meksika, a te su zemlje najavile protivmere, pri čemu prednjači Meksiko koji je već uveo carine na uvoz čelika, svinjetine i burbona iz SAD-a.

Vode se i pregovori o trgovini između SAD-a i Kine, a Washington je poručio da razmatra ponudu iz Pekinga prema kojoj bi Kina dodatno povećala svoj uvoz američkih proizvoda za 70 milijardi dolara godišnje jer želi izbeći trgovinski rat.

„Trgovinska retorika ponovo je ublažena. Rizici od protekcionizma malo porastu, malo padnu. Sada su pali”, kaže Mona Mahajan iz kompanije Alianz Global Investors.

I na većini evropskih bezi cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 %, na 7.712 bodova, a frankfurtski DAX 0,34 %, na 12.830 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,06 %, na 5.457 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kancelarija za IT i e-upravu zapošljava stručnjake
Next Azijske berze porasle, evro ojačao

You might also like

Dinar oslabio, srednji kurs 118,76

Dinar je oslabio danas prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,7625 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte na najvišem nivou u poslednjih osam nedelja

Na svetskim tržištima cene nafte u sredu su dostigle najviše nivoe u poslednjih gotovo osam nedelja zbog očekivanja daljeg pada američkih zaliha i istovremenih naznaka usporavanja rasta proizvodnje nafte od škriljevca.

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte pod pritiskom

Cene barela nafte oslabile su u sredu na londonskom tržištu zbog napetosti unutar članica OPEC-a i Katara te kontinuiranog povećanja američke proizvodnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply