Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Na prvih pet mesta ovogodišnje Forbesove liste najuspešnijih i najvećih javnih kompanija u svetu našle su se tri firme iz Kine i dve iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Među 2.000 najboljih, na prvom mestu je kineska banka “ICBC”, prati je “China Construction Bank” , dok se na trećem mestu nalazi banka iz SAD “JP Morgan Chase”.

Četvrtu poziciju je zauzela kompanija Berkshire Hathaway iz SAD, a petu “Agricultural Bank of China”.

Tokom proteklih nekoliko meseci, svet je posmatrao rast tenzije u trgovini između Kine i SAD. Ogromna ekonomska moć dve zemje se ogleda i na ovogodišnjoj Forbesovoj listi “Global 2000”.

Po prvi put od 2015. godine, Kina i SAD dele jednako prvih deset mesta. Ipak, SAD su i dalje dominantne posmatrajući ukupan broj kompanija iz te zemlje koji se nalazi na listi. Američke kompanije zauzimaju 30 odsto od ukupnog broja preduzeća na Forbesovoj listi.

Kina na toj 16. godišnjoj Forbesovoj listi ima 291 kompaniju, dok su SAD na vrhu sa 560 kompanija.

Broj kineskih kompanija koje su se ove godine našle na listi je porastao sa 262 koliko ih je bilo u 2017. godini.

Na prvoj takvoj listi koja je sačinjena 2003. godine, bilo je svega 43 kompanije iz Kine. U međuvremenu, Japan, Ujedinjeno kraljevstvo i Južna Koreja su takođe ušle u prvih pet zemalja sa većinom kompanija.

Lista “Global 2000”, koju je uradio taj američki časopis, ove godine obuhvatila je najveće i najuspešnije javne kompanije iz 60 zemalja sveta, rangirane prema veličini prihoda, profita, imovine i tržišne cene.

Ukupno, kompanije na toj listi čine 39,1 biliona dolara u prodaji, 3,2 biliona dolara u dobiti, 189 biliona dolara u imovini i 56,8 biliona dolara u tržišnoj vrednosti. Ukupan profit raste iz godine u godinu, tako da dostiže i rast od “impresivnih” 28 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife, Forbes
Previous NCR povećava broj zaposlenih u Srbiji
Next EU od jula uvodi carine na uvoz američke robe

You might also like

Kompanije 0 Comments

IKEA: Svakom radniku u Srbiji 140.000 dinara

Kompanija IKEA je saopštila danas da će u privatni penzioni fond svog svakog radnika u Srbiji uplatiti 140.349 dinara bruto.

Industrija 0 Comments

Usporen rast prodaje Henkela, pad akcija za 4 odsto

Nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom proizvoda za ličnu higijenu i domaćinstvo, Henkel, objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal u kojem je neto dobit porasla 10,3% na 631 miliona

Tema dana 0 Comments

Helikopterski novac je sledeći korak Evropske centralne banke

Na prvi pogled se može činiti kao smešna ideja, ali bi takav potez Evropske centralne banke na kraju mogao da ima veći makroekonomski uticaj od postojećih mera.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply