Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Na prvih pet mesta ovogodišnje Forbesove liste najuspešnijih i najvećih javnih kompanija u svetu našle su se tri firme iz Kine i dve iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Među 2.000 najboljih, na prvom mestu je kineska banka “ICBC”, prati je “China Construction Bank” , dok se na trećem mestu nalazi banka iz SAD “JP Morgan Chase”.

Četvrtu poziciju je zauzela kompanija Berkshire Hathaway iz SAD, a petu “Agricultural Bank of China”.

Tokom proteklih nekoliko meseci, svet je posmatrao rast tenzije u trgovini između Kine i SAD. Ogromna ekonomska moć dve zemje se ogleda i na ovogodišnjoj Forbesovoj listi “Global 2000”.

Po prvi put od 2015. godine, Kina i SAD dele jednako prvih deset mesta. Ipak, SAD su i dalje dominantne posmatrajući ukupan broj kompanija iz te zemlje koji se nalazi na listi. Američke kompanije zauzimaju 30 odsto od ukupnog broja preduzeća na Forbesovoj listi.

Kina na toj 16. godišnjoj Forbesovoj listi ima 291 kompaniju, dok su SAD na vrhu sa 560 kompanija.

Broj kineskih kompanija koje su se ove godine našle na listi je porastao sa 262 koliko ih je bilo u 2017. godini.

Na prvoj takvoj listi koja je sačinjena 2003. godine, bilo je svega 43 kompanije iz Kine. U međuvremenu, Japan, Ujedinjeno kraljevstvo i Južna Koreja su takođe ušle u prvih pet zemalja sa većinom kompanija.

Lista “Global 2000”, koju je uradio taj američki časopis, ove godine obuhvatila je najveće i najuspešnije javne kompanije iz 60 zemalja sveta, rangirane prema veličini prihoda, profita, imovine i tržišne cene.

Ukupno, kompanije na toj listi čine 39,1 biliona dolara u prodaji, 3,2 biliona dolara u dobiti, 189 biliona dolara u imovini i 56,8 biliona dolara u tržišnoj vrednosti. Ukupan profit raste iz godine u godinu, tako da dostiže i rast od “impresivnih” 28 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife, Forbes
Previous NCR povećava broj zaposlenih u Srbiji
Next EU od jula uvodi carine na uvoz američke robe

You might also like

Transport 0 Comments

Volkswagen ulaže 300 miliona dolara u najvećeg konkurenta Ubera

Izraelska start up kompanija Get dobiće ulaganja u iznosu od 300 miliona dolara od strane nemačkog proizvođača automobila Volkswagen.

Lične finansije 0 Comments

Brazil: Godišnja kamata na kreditne kartice 475,8 odsto

Trocifrena godišnja kamatna stopa na kreditne kartice u Brazilu prisiljava mnoge kupoholičare u toj zemlji da odustanu od kupovina čak i u sezoni praznične šoping groznice, piše danas agencija “Bloombreg”.

Makroekonomija 0 Comments

SAD: najveći trgovinski deficit u poslednjih deset godina

Trgovinski deficit SAD porastao je u februaru šesti mesec zaredom, dostigavši najveći nivo od oktobra 2008. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply