Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Na prvih pet mesta ovogodišnje Forbesove liste najuspešnijih i najvećih javnih kompanija u svetu našle su se tri firme iz Kine i dve iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Među 2.000 najboljih, na prvom mestu je kineska banka “ICBC”, prati je “China Construction Bank” , dok se na trećem mestu nalazi banka iz SAD “JP Morgan Chase”.

Četvrtu poziciju je zauzela kompanija Berkshire Hathaway iz SAD, a petu “Agricultural Bank of China”.

Tokom proteklih nekoliko meseci, svet je posmatrao rast tenzije u trgovini između Kine i SAD. Ogromna ekonomska moć dve zemje se ogleda i na ovogodišnjoj Forbesovoj listi “Global 2000”.

Po prvi put od 2015. godine, Kina i SAD dele jednako prvih deset mesta. Ipak, SAD su i dalje dominantne posmatrajući ukupan broj kompanija iz te zemlje koji se nalazi na listi. Američke kompanije zauzimaju 30 odsto od ukupnog broja preduzeća na Forbesovoj listi.

Kina na toj 16. godišnjoj Forbesovoj listi ima 291 kompaniju, dok su SAD na vrhu sa 560 kompanija.

Broj kineskih kompanija koje su se ove godine našle na listi je porastao sa 262 koliko ih je bilo u 2017. godini.

Na prvoj takvoj listi koja je sačinjena 2003. godine, bilo je svega 43 kompanije iz Kine. U međuvremenu, Japan, Ujedinjeno kraljevstvo i Južna Koreja su takođe ušle u prvih pet zemalja sa većinom kompanija.

Lista “Global 2000”, koju je uradio taj američki časopis, ove godine obuhvatila je najveće i najuspešnije javne kompanije iz 60 zemalja sveta, rangirane prema veličini prihoda, profita, imovine i tržišne cene.

Ukupno, kompanije na toj listi čine 39,1 biliona dolara u prodaji, 3,2 biliona dolara u dobiti, 189 biliona dolara u imovini i 56,8 biliona dolara u tržišnoj vrednosti. Ukupan profit raste iz godine u godinu, tako da dostiže i rast od “impresivnih” 28 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife, Forbes
Previous NCR povećava broj zaposlenih u Srbiji
Next EU od jula uvodi carine na uvoz američke robe

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Visoki rashodi uzrokovali pad neto profita kompanije Gasprom

U drugom kvartalu 2016. godine ruska kompanija, Gasprom, zabeležila je pad neto dobiti od 17 odsto zbog većih troškova poslovanja koji su neutralizovali rast prihoda.

Industrija 0 Comments

Prodaje se AHA Mura Prvi maj iz Pirota

Danas je stečajni upravnik AHA Mure Prvi maj iz Pirota oglasio prodaju tog preduzeća kao pravnog lica po početnoj ceni od 283,95 miliona dinara.

Transport 0 Comments

Air Serbia: Ovo su naši najbolji rezultati do sada

Air Serbia je u prvom kvartalu ove godine ostvarila do sada najbolje operativne rezultate i prevezla 453.859 putnika, osam odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply