Čije državljanstvo je najjeftinije, a čije najskuplje?

Čije državljanstvo je najjeftinije, a čije najskuplje?

Informacija da je Izrael dodelio državljanstvo ruskom milijarderu Romanu Abramoviču, koji se našao u neugodnoj situaciji zbog odloženog produžavanja britanske vize, otvorila je temu prodaje i kupovine pasoša. 

U svetu postoji dvadesetak država, uključujući i nekoliko iz Evropske unije, koje bogatašima poput Abramoviča omogućavaju da steknu državljanstvo u zamenu za investiciju.

Za siromašnije zemlje takvi programi mogu predstavljati pravu blagodet, mogu ih izvući iz dugova i čak postati najveći izvozni proizvod. Međunarodni monetarni fond procenjuje da je BDP karipskih ostrva Sent Kits i Nevis u 2014. porastao 14 odsto zahvaljujući tom programu.

Pet karipskih zemlja nude najpoznatije i najjeftinije programe “državljanstvo za investicije”, koje često omogućavaju ulazak u EU bez viza. Da bi privukle investitore koji će doprineti obnovi posle prošlogodišnjih uragana, snizile su cene.

Sent Kits i Nevis nude pasoš u zamenu za donaciju fondu pomoći žrtvama uragana u iznosu od 150.000 dolara. Antigva, Barbuda i Granada daju državljanstvo za investiciju od 100.000 dolara, baš kao i Sveta Lucija i Dominika.

Gotovo polovina članica EU nudi neku vrstu programa za dobijanje boravka ili državljanstva u zamenu za investicije. Visoko cenjeni pasoš EU uglavnom omogućava putovanje bez vize u 150-170 zemalja.

Za malteško državljanstvo potrebno je donirati 675.000 evra u fond za nacionalni razvoj i kupiti nekretninu u vrednosti od 350.000 evra.

Na Kipru treba uložiti dva miliona evra u nekretninu, akcije, državne obveznice ili kiparske kompanije, mada je posle kritika najavljeno da će broj novih pasoša biti ograničen na 700 godišnje.

Za boravak u Bugarskoj potrebna je investicija od 500.000 evra, a ulaganje milion evra tokom dve godine i godina dana boravka omogućavaju dobijanje državljanstva po hitnom postupku.

Grčka, Letonija, Španija – Investitori stiču pravo boravka, pri čemu, obično posle pet godina, dobijaju državljanstvo, uz proveru znanja jezika i drugih testova – za 65.000 u Letoniji (ulaganje u kompanije), 250.000 evra u Grčkoj (nekretnine) i 350.000 evra ili 500.000 evra (nekretnina ili manji poslovni investicioni fond) ili 500.000 evra u Španiji (nekretnina, plus morate da sačekate 10 godina da biste mogli da zatražite državljanstvo).

Tajland nudi pakete “elitnog boravka” u trajanju do 20 godina, koji koštaju 3.000-4.000 američkih dolara godišnje.

Američka viza EB-5, naročito popularna među kineskim investitorima, košta između 500.000 i milion dolara, zavisno od vrste investicije i obezbeđuje zelenu kartu, uz mogućnost dobijanja državljanstva.

Australija, Novi Zeland, Kanada – Kanada daje boravak u zamenu za ulaganje milion kanadskih dolara u “inovativne startap kompanije”, Australija zahteva ulaganje od 1,5 miliona australijskih dolara (750.000 američkih dolara) i bogatstvo u neto vrednosti od 2,5 miliona australijskih dolara (1,8 američkih dolara) u zamenu za dobijanje boravka, uz mogućnost sticanja državljanstva, a Novi Zeland investicije u iznosu od deset miliona novozelandskih dolara (sedam miliona američkih dolara).

Izvor: GdeInvestirati/Radio Sarajevo
Previous Holandija: Grade se prve 3D štampane kuće od betona
Next Preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" traži 25 radnika

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Plemeniti metali pod pritiskom nagoveštaja skorog povećanja kamata u SAD

Cena zlata je u sredu oslabila nakon najnovijih izjava zvaničnika američke centrale banke koje sugerišu skoro povećanje kamatnih stopa.

Društvo 0 Comments

Politička neizvesnost pretnja ekonomskom oporavku evrozone

Privredni oporavak u zemljama evrozone nastaviće se “umerenim” tempom u prvom polugodištu 2017. godine, zasnovan na snažnom rastu privatne potrošnje, proizilazi iz prognoze tri evropska instituta.

Najvažnije vesti 1Comments

Od prodaje Aerodroma država očekuje 350 miliona evra

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da očekuje da se naredne godine u budžet slije oko 350 miliona evra od privatizacije Aerodroma “Nikola Tesla”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply