Čije državljanstvo je najjeftinije, a čije najskuplje?

Čije državljanstvo je najjeftinije, a čije najskuplje?

Informacija da je Izrael dodelio državljanstvo ruskom milijarderu Romanu Abramoviču, koji se našao u neugodnoj situaciji zbog odloženog produžavanja britanske vize, otvorila je temu prodaje i kupovine pasoša. 

U svetu postoji dvadesetak država, uključujući i nekoliko iz Evropske unije, koje bogatašima poput Abramoviča omogućavaju da steknu državljanstvo u zamenu za investiciju.

Za siromašnije zemlje takvi programi mogu predstavljati pravu blagodet, mogu ih izvući iz dugova i čak postati najveći izvozni proizvod. Međunarodni monetarni fond procenjuje da je BDP karipskih ostrva Sent Kits i Nevis u 2014. porastao 14 odsto zahvaljujući tom programu.

Pet karipskih zemlja nude najpoznatije i najjeftinije programe “državljanstvo za investicije”, koje često omogućavaju ulazak u EU bez viza. Da bi privukle investitore koji će doprineti obnovi posle prošlogodišnjih uragana, snizile su cene.

Sent Kits i Nevis nude pasoš u zamenu za donaciju fondu pomoći žrtvama uragana u iznosu od 150.000 dolara. Antigva, Barbuda i Granada daju državljanstvo za investiciju od 100.000 dolara, baš kao i Sveta Lucija i Dominika.

Gotovo polovina članica EU nudi neku vrstu programa za dobijanje boravka ili državljanstva u zamenu za investicije. Visoko cenjeni pasoš EU uglavnom omogućava putovanje bez vize u 150-170 zemalja.

Za malteško državljanstvo potrebno je donirati 675.000 evra u fond za nacionalni razvoj i kupiti nekretninu u vrednosti od 350.000 evra.

Na Kipru treba uložiti dva miliona evra u nekretninu, akcije, državne obveznice ili kiparske kompanije, mada je posle kritika najavljeno da će broj novih pasoša biti ograničen na 700 godišnje.

Za boravak u Bugarskoj potrebna je investicija od 500.000 evra, a ulaganje milion evra tokom dve godine i godina dana boravka omogućavaju dobijanje državljanstva po hitnom postupku.

Grčka, Letonija, Španija – Investitori stiču pravo boravka, pri čemu, obično posle pet godina, dobijaju državljanstvo, uz proveru znanja jezika i drugih testova – za 65.000 u Letoniji (ulaganje u kompanije), 250.000 evra u Grčkoj (nekretnine) i 350.000 evra ili 500.000 evra (nekretnina ili manji poslovni investicioni fond) ili 500.000 evra u Španiji (nekretnina, plus morate da sačekate 10 godina da biste mogli da zatražite državljanstvo).

Tajland nudi pakete “elitnog boravka” u trajanju do 20 godina, koji koštaju 3.000-4.000 američkih dolara godišnje.

Američka viza EB-5, naročito popularna među kineskim investitorima, košta između 500.000 i milion dolara, zavisno od vrste investicije i obezbeđuje zelenu kartu, uz mogućnost dobijanja državljanstva.

Australija, Novi Zeland, Kanada – Kanada daje boravak u zamenu za ulaganje milion kanadskih dolara u “inovativne startap kompanije”, Australija zahteva ulaganje od 1,5 miliona australijskih dolara (750.000 američkih dolara) i bogatstvo u neto vrednosti od 2,5 miliona australijskih dolara (1,8 američkih dolara) u zamenu za dobijanje boravka, uz mogućnost sticanja državljanstva, a Novi Zeland investicije u iznosu od deset miliona novozelandskih dolara (sedam miliona američkih dolara).

Izvor: GdeInvestirati/Radio Sarajevo
Previous Holandija: Grade se prve 3D štampane kuće od betona
Next Preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" traži 25 radnika

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Fiat i sindikati postigli dogovor

Nakon današnjeg sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kompanija Fiat Srbija i predstavnici sindikata postigli su dogovor da je odluka o prijavama za dobrovoljni odlazak iz firme u najboljem interesu svih

Društvo 0 Comments

Vlada Srbije priprema plan za smanjenje zaposlenih u sektoru obrazovanja i socijalne zaštite

Do kraja marta 2017. godine Vlada Srbije usvojiće odluku o limitu broja zaposlenih po pozicijama za sve institucije na republičkom nivou, uključujući i Ministarstvo odbrane i lokalna javna preduzeća, kaže

Društvo 0 Comments

Skupština Srbije usvojila Zakon o upravljanju aerodromima, omogućeno davanje aerodroma u koncesiju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju aerodromima koji predviđa mogućnost davanja aerodroma u koncesiju kako bi se obezbedio novac za njegov razvoj i efikasnije komercijalno korišćenje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply