NBS želi da obezbedi sigurnost platnog sistema

NBS želi da obezbedi sigurnost platnog sistema

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da NBS želi da obezbedi sigurnost platnog sistema u Srbiji tako da se sve transakcije u domaćem platnom prometu na karticama, bilo domaćim ili stranim, obavljaju u Srbiji. 

Tabaković je u Skupštini Srbije gde se raspravlja o Predlogu zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, rekla da se 97 odsto transakcija plaćanja karticama obavlja u zemlji i između domaćih klijenata.

Samo tri odsto se obavlja van, a više od 80 odsto od tih 97 se obračunava i poravnava na kraju u inostranstvu, navela je ona.

Tabaković je ukazala na praksu zemalja Evropske unije, navodeći i da sve zemlje na putu ka EU teže da imaju poravnanje u svojoj zemlji, odnosno uvid u sigurnost platnog sitema u delu kartičnih transakcija.

Prema njenim rečima, time država želi da obezbedi sigurnost kartičnih plaćanja i da se obezbedi od bilo koje vrste problema koje bi mogla imati strana kartična šema.

Govorimo o rešenju da država Srbija mora da preuzme odgovornost za bezbednost platnog sistema u domaćem platnom prometu, bez obzira koja kartična šema učestvuje, jer je reč o bankama koje imaju licencu države Srbije, vršimo njihov nadzor, a pokazali smo se da u mnogim oblastima umemo to da radimo, ako ne bolje, jednako kao drugi, izjavila je guvernerka.

Propisujemo obavezu da se poravnanje za domaće transakcije između dva rezidenta, dva građanina Srbije obavlja u Srbiji pod nadzorom NBS I ostalih državnih organa, što do sada nije bio slučaj, nezavisno da li se plaća stranim karticama, koje su izdale domaće banke ili karticama domaćih banaka, rekla je ona.

Odgovarajući na navode poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić da je član 9. u taj zakonski predlog unet naknadno, posle rasprave na Vladi i bez uvida javnosti, Tabaković je rekla da je taj član unet kao potpuno neutralan, ne diskriminiše i ne favorizuje nikog.

Ovim država Srbija preko NBS mora da obezbedi sigurnost plaćanja karicama, da građani imaju niže troškove ali i sigurnost da ni zbog čega, nepažnjom ili namerom, neće doći do blokade platnog sistema, objasnila je ona.

Istražujući sva iskustva, troškove i prihode na osnovu kartičnih šema, došli smo do poražavajućeg podatka, da 30 miliona godišnje ode iz Srbije međunarodnim kartičnim šemama, a banke na to izdavanjem kartica zarade 2,5 miliona evra, rekla je Tabaković i dodala, da je za taj podatak saznala mesec dana pre nego što je zakon spreman za skupštinsku proceduru.

Čomić je prethodno zatražila od guvernerke da otkloni dileme i sumnje koje je izazvao novouvedeni član 9. Da li je on suprotan slobodnom prometu usluga I kapitala, da li krši principe konkurencije I fer slobodnog tržišta.

Nastavak rada skupštine je zakazan za sredu.

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Srednji kurs 118,12 dinara za evro
Next Starbucks stiže u Srbiji, prvi lokal u Beogradu u toku ove godine

You might also like

Kompanije 0 Comments

Početak rada Yazaki fabrike u Šapcu od juna

Završetak izgradnje fabrike japanskog proizvođača kablova za automobilsku industriju Yazaki u Šapcu, u kojoj je već zaposleno 300 radnika, očekuje se u toku maja.

Makroekonomija 0 Comments

Steen Jakobsen: Veći rast nerealan, očekujte više volatilnosti

Kakve poteze centralnih banaka možemo očekivati tokom drugog kvartala, da li će se Fed držati politike slabijeg dolara i koliko volatilnosti očekuje investitore, u intervjuu za Gdeinvestirati govori glavni ekonomista

Kompanije 0 Comments

Qualcomm sklopio sporazum sa pet kineskih proizvođača smartphonea

Nedugo nakon što mu je dodeljena kazna od strane Evropske komisije u visini od gotovo milijardu dolara, Qualcomm je postigao poslovni dogovor sa pet kineskih proizvođača pametnih telefona.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply