Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija blago pale, nakon snažnog rasta dan pre, no podršku tržištima pruža jačanje Wall Streeta, dok su trgovinske napetosti u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,1 %, nakon što je juče skočio oko 1 %.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros ojačao 0,1 %, a blago su porasle i cene akcija u Šangaju te Hong Kongu. No, u Australiji i Južnoj Koreji indeksi su blago pali.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast indeksa berza na Wall Streetu drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dostigao najviši nivo u istoriji.

Tržište je, kažu analitičari, i dalje podržano boljim nego što se očekivalo podacima o zapošljavanju u SAD-u, objavljenima u petak, jer pad stope nezaposlenosti na 3,8 %, najniži nivo u 18 godina, pokazuje da ekonomija stabilno raste.

„Snažni ekonomski fundamenti u SAD-u ponovo su u fokusu, a idući važan događaj biće sednica čelnika američke centralne banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitsui Asset Management.

Dvodnevna sednica čelnika Feda počinje 12. juna, a očekuje se drugo povećanje kamatnih stopa u ovoj godini. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

Zbog toga su trenutno u drugom planu trgovinske napetosti, izazvane prošle nedelje odlukom Washingtona o uvođenju carina od 25 % na uvoz čelika i od 10 % na uvoz aluminijuma iz EU-a, Kanade i Meksika.

Trgovinske napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od marta, kada je Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada trgovinske napetosti rastu ili padaju, u zavisnosti od toga odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

A na valutnim tržištima dolar je jutros blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je 94,05 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,02 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,65 na 109,95 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, pa se cena evra kreće oko 1,1695 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1680 dolara.

A cene nafte su jutros porasle, nakon što su juče pale oko 2 %. Cena barela na američkom tržištu ojačala je 0,55 %, na 65,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,4 %, na 75,60 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Tehnološki sektor u plusu, Apple i Nasdaq rekordno
Next Konferencija "Biznis na štiklama" 15. juna u Novom Sadu

You might also like

Evro danas 120,28 dinara

Dinar je danas oslabio 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,2835 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Cena zlata prešla nivo 1.300 dolara

Cena zlata je u ponedeljak, po prvi put od januara 2015., premašila nivo 1.300 dolara za uncu.

Svetske berze 0 Comments

Australija: Cene akcija porasle, nacionalna valuta oslabila

Cene akcija na berzi u Australiji porasle su četvrtu nedelju zaredom, podržane nagoveštajima da će Centralna banka narednih meseci dodatno olabaviti monetarnu politiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply