Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije pronašli su dosta neobičan način za smanjenje javnog duga.

Državi čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a odlučili su pomoći vlastitim novcem, preko Crowdfunding kampanje.

Već prvi dan skupili su gotovo dva miliona dolara, iako je to bukvalno slamka u plastu sena, budući da nacionalni dug Malezije iznosi više od 250 milijardi dolara.

No, čini se da u ovoj azijskoj državi i dalje vlada optimizam nakon prve promene vlasti od 1957. godine (92- godišnji Mahathir Mohamed bio je mentor donedavnom predsedniku Najibu Razaku, a iz vladajuće je stranke izašao nakon što je Najib Razak optužen za korupciju), pa su spremni pomoći državi iz sopstvenog džepa.

Crowdfunding kampanju je pokrenuo 27-godišnjak, koji kaže da je “jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju”, a ona je privukla interes cele zemlje i vlasti.

“Građani dobrovoljno dele svoj novac s vladom kako bi nam pomogli da rešimo ovaj teški teret”, izjavio je ministar finansija Lim Guan Eng i dodao kako je ovakav način prikupljanja novca “sistematičan i transparentan”.

U prvom danu kampanjom je prikupljeno 1,8 miliona dolara, a BBC piše kako je ovakav način pomoći podsećanje na kasne 1990-e kada stanovnici Južne Koreje stajali u redovima kako bi donirali venčane prstene i ostale vrednosti i tako pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vreme finansijske krize u Aziji.

Iako među Malezijcima vlada optimizam, ekonomski stručnjaci nisu toliko oduševljeni ovim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovanja domaćih proizvoda. Nisu zadovoljni ni korisnici društvenih mreža iz drugih država, koji već spekulišu kada će se u njihovim zemljama pokušati nešto ovakvo.

Novi premijer je naglasio da će se na sve načine boriti da smanji ogroman dug, a nada se da će se jedan deo, oko 700 miliona dolara, vratiti kada krenu optužnice za korupcijski skandal bivšeg predsednika.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji.hr
Previous Sedam gradova koji nude novac samo da biste živeli u njima
Next Ovo su 3 najskuplje reči na internetu

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Janet Yellen: Fed će verovatno morati povećati kamatne stope

Federalne rezerve (Fed) će verovatno morati da podignu kamatne stope ukoliko se američka ekonomija i dalje bude razvijala u skladu sa prognozama centralne banke, rekla je danas predsednica Fed-a Janet

Makroekonomija 0 Comments

Austrija povećala prognozu privrednog rasta

  Privreda Austrije zadržaće visoku dinamiku i rašće ove godine snažnije nego što je bilo prognozirano.

Makroekonomija 0 Comments

Fiskalni savet: Javne finansije Srbije i dalje daleko od dobrog stanja

Fiskalna konsolidacija u poslednjih godinu dana je zadovoljavajuća, jer jer deficit države trajno smanjen za više od milijardu evra, ocenio je danas Fiskalni savet i poručio da su pred novom

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply