Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije preko crowdfunding kampanje skupljaju novac za plaćanje javnog duga

Stanovnici Malezije pronašli su dosta neobičan način za smanjenje javnog duga.

Državi čiji dug iznosi gotovo 80 posto BDP-a odlučili su pomoći vlastitim novcem, preko Crowdfunding kampanje.

Već prvi dan skupili su gotovo dva miliona dolara, iako je to bukvalno slamka u plastu sena, budući da nacionalni dug Malezije iznosi više od 250 milijardi dolara.

No, čini se da u ovoj azijskoj državi i dalje vlada optimizam nakon prve promene vlasti od 1957. godine (92- godišnji Mahathir Mohamed bio je mentor donedavnom predsedniku Najibu Razaku, a iz vladajuće je stranke izašao nakon što je Najib Razak optužen za korupciju), pa su spremni pomoći državi iz sopstvenog džepa.

Crowdfunding kampanju je pokrenuo 27-godišnjak, koji kaže da je “jako zaljubljen i ponosan na svoju zemlju”, a ona je privukla interes cele zemlje i vlasti.

“Građani dobrovoljno dele svoj novac s vladom kako bi nam pomogli da rešimo ovaj teški teret”, izjavio je ministar finansija Lim Guan Eng i dodao kako je ovakav način prikupljanja novca “sistematičan i transparentan”.

U prvom danu kampanjom je prikupljeno 1,8 miliona dolara, a BBC piše kako je ovakav način pomoći podsećanje na kasne 1990-e kada stanovnici Južne Koreje stajali u redovima kako bi donirali venčane prstene i ostale vrednosti i tako pomogli posrnuloj državnoj ekonomiji za vreme finansijske krize u Aziji.

Iako među Malezijcima vlada optimizam, ekonomski stručnjaci nisu toliko oduševljeni ovim načinom vraćanja ogromnog duga i predlažu efikasnije načine poput plaćanja poreza i kupovanja domaćih proizvoda. Nisu zadovoljni ni korisnici društvenih mreža iz drugih država, koji već spekulišu kada će se u njihovim zemljama pokušati nešto ovakvo.

Novi premijer je naglasio da će se na sve načine boriti da smanji ogroman dug, a nada se da će se jedan deo, oko 700 miliona dolara, vratiti kada krenu optužnice za korupcijski skandal bivšeg predsednika.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji.hr
Previous Sedam gradova koji nude novac samo da biste živeli u njima
Next Ovo su 3 najskuplje reči na internetu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Milojko Arsić: Plate mogu biti veće dva do tri odsto

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da plate u Srbiji u javnom sektoru za narednu godinu mogu da se povećaju nominalno pet-šest odsto, što će realno biti

Makroekonomija 0 Comments

Japan: Raste ekonomije u periodu jul-septembar

Ekonomija Japana je porasla za 2,5 odsto u periodu jul-septembar na godišnjem nivou, što znači da dobija na zamajcu, saopštila je japanska vlada.

Makroekonomija 0 Comments

Deficit BiH oko dve milijarde KM

U prva četiri meseca ove godine BiH je izvezla robe u vrednosti od 3,403 milijarde KM.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply