Miodrag Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu

Miodrag Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu

Kompanija MK Grupa, koja je prema rečima vlasnika Miodraga Kostića, u poslednjih 20 godina investirala više od milijardu evra u Srbiji, najviše u agrar, hotele, bankarski sektor, nastaviće ulaganje u hotelijerstvo, najmlađu granu ovog holdinga, a planiraju i kupovinu banaka u regionu.

Jedna od poslednjih investicija MK Grupe, upravo u bankarstvu, je i preuzimanje pete po veličini banke u Sloveniji, Gorenjske banke, navodi Kostić za Tanjug i kaže da sada imaju 33 procenta vlasničkog udela, ali 61 odsto u glasačkim pravima te banke.

“U ovom momentu, gledajući ta prava, posedujemo većinu Gorenjske banke”, kaže Kostić. Na pitanje za koje banake u regionu je zainteresovan, kaže da je rano pričati o tome, ali da će to svakako biti one banke koje su “u skladu sa mogućnostima Aik banke i Grupe u celini”.

“A sa druge strane, u skladu sa ponudama koje budu na tržištu. Sagledavajući i jednu i drugu stranu, opredelićemo se…” Tvrdi da su se ranijih godina mnogi investitori “zaletali” ulažući u hotele i banke u Srbiji i regionu, da su u te poslove ušli oni koji “ne znaju šta će sa tim investicijama”, i da su izvori finansiranja koje su imali bili kratkoročni, a upravo je, smatra, potrebno imati dugoročne investicije za takav posao.

Kaže da način kako se nekada radilo u bankarstvu i hotelijerstvu više nije održiv i da je potrebno ići u korak sa digitalizacijom.

“Kod banaka je to možda čak i izrazitije jer digitalizacija nosi sa sobom optimizaciju troškova. Neko je spreman, a neko nije spreman na to, i mi tu vidimo veliki prostor”, objašnjava Kostić.

Smatra da su na području jugoistočne Evrope, a posebno u bivšim jugoslovenskim republikama, sektori hotelijerstva i bankarstva trenutno u procesu konsolidacije.

“Banke će se konsolidovati, banke će se prodavati, i u ovom momentu mi gledamo više ciljeva u regionu, međutim, to što gledamo, to ne znači da ćemo da kupimo. Ako bude mogućnosti da kupimo po cenama koje mi očekujemo, verovatno će se to i desiti”, kaže Kostić.

Govoreći o kompaniji i putu koji je prošla za više od 30 godina od osnivanja, Kostić podseća na visinu investicija njegove kompanije u Srbiji: “U zadnjih 20 godina investirali smo u Srbiju preko milijardu evra. Od toga, u zadnjih pet godina investirali smo 500 miliona evra. Godišnje plaćamo oko 100 miliona poreza. U zadnje tri godine, kroz poreze i doprinose i druge oblike poreza uplatili smo u Srbiji oko 320 miliona evra, zapošljavamo preko 7.000 ljudi…”, navodi Kostić i ističe: “Samo za lične dohotke, na godišnjem nivou, bruto plate su 85 miliona evra. To je ukratko MK Grupa”.

Najmlađa grana u ovom holdingu, u kojem se nalazi 35 povezanih preduzeća, je hotelijerstvo, a prema Kostićevim rečima, u izgradnju hotela u Srbiji i regionu uložili su do sada 200 miliona evra.

Kaže, kada je reč o hotelijerstvu, da je njegova kompanija postala lider u regionu, a na pitanje Tanjuga, da li eventualno planira da učestvuje u privatizaciji i ulaganju u banje u Srbiji, ocenjuje da mu u ovom momentu to nije prioritet već su to braunfild investicije (rekonstrukcija i “oživljavanje” zgrada) i njihovo pretvaranje u hotele sa 150 do 200 soba

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kripto berza Južne Koreje zabranila trgovinu s BiH zbog opasnosti od pranja novca
Next Produkna berza: Cene poljoprivrednih proizvoda u padu

You might also like

Industrija 0 Comments

Zatvaraju se četiri rudnika “Resavice”? Neizvesna sudbina 1.500 radnika

Do kraja septembra počeće zatvaranje četiri rudnika u sastavu Javnog preduzeća „Resavica“, a sudbina blizu 1.500 radnika je neizvesna, piše “Blic”.

Industrija 0 Comments

Početak rada Yazaki fabrike u Šapcu od juna

Završetak izgradnje fabrike japanskog proizvođača kablova za automobilsku industriju Yazaki u Šapcu, u kojoj je već zaposleno 300 radnika, očekuje se u toku maja.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kakve posledice može imati kupovina neuknjiženih nekretnina?

Na tržištu nekretnina u Srbiji i danas se mogu naći zgrade napravljene nedavno, ali i one od pre nekoliko decenija, koje nisu uknjižene i ne postoje u Katastru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply