Miodrag Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu

Miodrag Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu

Kompanija MK Grupa, koja je prema rečima vlasnika Miodraga Kostića, u poslednjih 20 godina investirala više od milijardu evra u Srbiji, najviše u agrar, hotele, bankarski sektor, nastaviće ulaganje u hotelijerstvo, najmlađu granu ovog holdinga, a planiraju i kupovinu banaka u regionu.

Jedna od poslednjih investicija MK Grupe, upravo u bankarstvu, je i preuzimanje pete po veličini banke u Sloveniji, Gorenjske banke, navodi Kostić za Tanjug i kaže da sada imaju 33 procenta vlasničkog udela, ali 61 odsto u glasačkim pravima te banke.

“U ovom momentu, gledajući ta prava, posedujemo većinu Gorenjske banke”, kaže Kostić. Na pitanje za koje banake u regionu je zainteresovan, kaže da je rano pričati o tome, ali da će to svakako biti one banke koje su “u skladu sa mogućnostima Aik banke i Grupe u celini”.

“A sa druge strane, u skladu sa ponudama koje budu na tržištu. Sagledavajući i jednu i drugu stranu, opredelićemo se…” Tvrdi da su se ranijih godina mnogi investitori “zaletali” ulažući u hotele i banke u Srbiji i regionu, da su u te poslove ušli oni koji “ne znaju šta će sa tim investicijama”, i da su izvori finansiranja koje su imali bili kratkoročni, a upravo je, smatra, potrebno imati dugoročne investicije za takav posao.

Kaže da način kako se nekada radilo u bankarstvu i hotelijerstvu više nije održiv i da je potrebno ići u korak sa digitalizacijom.

“Kod banaka je to možda čak i izrazitije jer digitalizacija nosi sa sobom optimizaciju troškova. Neko je spreman, a neko nije spreman na to, i mi tu vidimo veliki prostor”, objašnjava Kostić.

Smatra da su na području jugoistočne Evrope, a posebno u bivšim jugoslovenskim republikama, sektori hotelijerstva i bankarstva trenutno u procesu konsolidacije.

“Banke će se konsolidovati, banke će se prodavati, i u ovom momentu mi gledamo više ciljeva u regionu, međutim, to što gledamo, to ne znači da ćemo da kupimo. Ako bude mogućnosti da kupimo po cenama koje mi očekujemo, verovatno će se to i desiti”, kaže Kostić.

Govoreći o kompaniji i putu koji je prošla za više od 30 godina od osnivanja, Kostić podseća na visinu investicija njegove kompanije u Srbiji: “U zadnjih 20 godina investirali smo u Srbiju preko milijardu evra. Od toga, u zadnjih pet godina investirali smo 500 miliona evra. Godišnje plaćamo oko 100 miliona poreza. U zadnje tri godine, kroz poreze i doprinose i druge oblike poreza uplatili smo u Srbiji oko 320 miliona evra, zapošljavamo preko 7.000 ljudi…”, navodi Kostić i ističe: “Samo za lične dohotke, na godišnjem nivou, bruto plate su 85 miliona evra. To je ukratko MK Grupa”.

Najmlađa grana u ovom holdingu, u kojem se nalazi 35 povezanih preduzeća, je hotelijerstvo, a prema Kostićevim rečima, u izgradnju hotela u Srbiji i regionu uložili su do sada 200 miliona evra.

Kaže, kada je reč o hotelijerstvu, da je njegova kompanija postala lider u regionu, a na pitanje Tanjuga, da li eventualno planira da učestvuje u privatizaciji i ulaganju u banje u Srbiji, ocenjuje da mu u ovom momentu to nije prioritet već su to braunfild investicije (rekonstrukcija i “oživljavanje” zgrada) i njihovo pretvaranje u hotele sa 150 do 200 soba

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kripto berza Južne Koreje zabranila trgovinu s BiH zbog opasnosti od pranja novca
Next Produkna berza: Cene poljoprivrednih proizvoda u padu

You might also like

Posle Amazona i akcije Alphabeta prešle 1.000 dolara

Akcije Alphabeta, koji je vlasnik Google-a, premašile su vrednost od 1.000 dolara, nedelju dana nakon što je i Amazon prešao taj prag. 

Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Analitičari smatraju da se korelacija između nafte i valuta zemalja proizvođača nafte trenutno nalazi na rekordnom nivou.

Banke i finansije 0 Comments

Devizne rezerve NBS smanjenje na 9,5 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta ove godine iznosile su 9,5 milijardi evra, što je za 349,9 miliona evra manje nego pre mesec dana, saopštila je centralna banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply