Svaka četvrta izbeglica u Nemačkoj ima posao

Svaka četvrta izbeglica u Nemačkoj ima posao

Od izbeglica koje su u Nemačku stigle poslednjih godina iz kriznih zemalja gotovo svaka četvrta u međuvremenu ima zaposlenje, piše dnevnik Rheinische Post.

“U martu je svaki četvrti izbeglica, koji je nakon 2015. stigao u Nemačku, imao posao. Ako se nastavi ovakvim tempom, ostvariće se naše procene prema kojima nakon pet godina boravka otprilike 50 odsto izbeglica ima zaposlenje, a nakon 15 godina 70 odsto”, rekao je Herbert Brikner iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) za dnevnik Rheinische Post.

On je procenio da će do kraja godine mesečno osam do deset hiljada izbeglica mesečno pronalaziti posao.

Procenat izbeglica sa zaposlenjem je još uvek nizak u poređenju s ostalim segmentima društva. Među strancima iz Evropske unije i Balkana kvota zaposlenosti iznosi 50 odsto, a kod Nemaca 68 odsto.

“Ove brojke pokazuju da je integracija izbeglica u tržište rada dugotrajan i mukotrpan proces”, rekao je Brikner iz IAB-a, instituta koji intenzivno sarađuje sa Saveznim uredom za zapošljavanje u Nirnbergu.

Najviše izbeglica koji su pronašli zaposlenje (40 odsto) su Pakistanci, Nigerijci i Iranci, dok se najniža kvota zaposlenih beleži kod izbeglica iz Sirije (20 odsto).

No istovremeno se ukazuje i na to da mnogi od izbeglica koje rade i dalje primaju neku vrstu socijalne pomoći jer poslovi koje rade nisu dovoljni da bi uzdržavali sebe i svoju porodicu.

“Šezdeset i pet odsto izbeglica koje su stigle u Nemačku nakon 2015. prima socijalnu pomoć”, rekao je Brikner.

Izbeglice, prema podacima IAB-a, uglavnom rade na poslovima kod kojih nije potrebno dobro znanje jezika. Najmanji broj je pronašao zaposlenje u dobro plaćenim poslovima u industrijskom sektoru, što se povezuje s visokim zahtjevima koje postavljaju poslodavci u ovom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji.hr
Previous Stupile na snagu nove tarife SAD na uvoz čelika
Next Kripto berza Južne Koreje zabranila trgovinu s BiH zbog opasnosti od pranja novca

You might also like

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Biće povećan neoporezivi deo zarade

Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila da je Vlada odlučila da poveća neoporezivi deo zarade, što će biti uračunato i u budžet na narednu godinu.

Koliko ljudi u Srbiji trguje kriptovalutama?

Trgovanje kriptovalutama je veoma popularno u svetu, a Srbija nije izuzetak.

Društvo 0 Comments

Svet: Rekordan broj dolarskih milijardera

U svetu trenutno živi 2.473 dolarskih milijardera, koji kontrolišu više od 7,7 triliona dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply