Bruto domaći proizvod Srbije porastao 4,6 odsto

Bruto domaći proizvod Srbije porastao 4,6 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom kvartalu 2018. godine iznosio je 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na poslednji kvartal prošle godine, BDP je u prva tri meseca 2018, prema desezoniranim podacima, zabeležio rast od 1,5 procenata.

Značajan međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti ostvaren je u sektorima: građevinarstvo za 26,4 odsto, industrija i snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama za 5,3, informisanje i komunikacija za 5,1 i trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje i usluge smeštaja i ishrane za 4,6 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu je realni rast zabeležen kod svih agregata na godišnjem nivou.

Tako su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava povećani za 3,0 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,1, izdaci za finalnu potrošnju države za 2,3, bruto investicije u osnovne fondove za 14,9, izvoz robe i usluga za 9,3 i uvoz robe i usluga za 12,5 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Srednji kurs iznosi 118,1616 dinara za evro
Next Wall Street: Berza pala, Washington uveo carine

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Švajcarska: Otvoren najduži železnički tunel na svetu

Gotthard, tunel u švajcarskim Alpima, koji je i najduži železnički tunel na svetu, danas je svečano otvoren nakon skoro dve decenije radova.

Najvažnije vesti 1Comments

Odluka ECB-a donosi jeftinije kredite i u Srbiji

Potez Evropske centralne banke sniziće cenu zaduživanja i u Srbiji. Ekonomisti savetuju da je sada pravi trenutak da se što veći deo duga refinansira zbog niskih kamata.

Svetske berze 0 Comments

Belorusija – raj za kriptovalute

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je liberalni zakon koji ukazuje na državnu podršku blokchainu i kriptovalutama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply