Azijske berze: Indeksi u plusu, oštar pad nafte

Azijske berze: Indeksi u plusu, oštar pad nafte

Azijski indeksi porasli su na početku nove nedelje porasle nakon informacija da SAD i Severna Koreja i dalje dogovaraju samit, dok su cene nafte oštro pale zbog najave ublažavanja proizvodnih ograničenja OPEC-a.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 %. Nikkei 225 ostao je praktički nepromenjen dok je Topix oslabio 0,2 %.

Kospi je bio najveći regionalni dobitnik rastom od 0,7 %. Na meti kupaca su izdanja koja izvlače korist od daljeg popuštanja napetosti sa Severnom Korejom.

Američki i severnokorejski zvaničnici sastali su se u nedelju u selu na granici između Severne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog samita koji po rečima američkog predsednika Donalda Trumpa donosi “sjajan potencijal” za Severnu Koreju.

“Zaista verujem da Severna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i finansijska nacija”, napisao je Trump na Twitteru.

“Kim Jong Un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!”, poručio je američki predsednik, potvrđujući da je američki tim “stigao u Severnu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa severnokorejskim liderom Kimom.

Trumpove optimistične reči su bile u grubom kontrastu s onima izrečenima pre samo tri dana, kada je Trump otkazao planirani samit zbog “otvorenog neprijateljstva” Pjongjanga.

Glavna informacija s tržišta od ovoga jutra jeste oštar pad cena nafte. To je rezultat strahova da bi najveći proizvođači nafte mogli olabaviti svoja proizvodna smanjenja koja su na sceni već godinu i po. O tome su razgovarali ministri energetike Rusije i Saudijske Arabije ususret ključnom sastanku OPEC-a koji je u Beču na rasporedu kroz nekoliko nedelja.

Brent nafta jutros je potonula 2,6 %, na 74,49 dolara, svoju najniži nivo u tri nedelje. Američka nafta pala je na 65,80 dolara, što je najniži nivo u šest nedelja.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Banke sve kreativnije uzimaju novac od građana
Next Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar jači

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su cene akcija porasle, dok je evro ojačao jer je u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pobedio centrista Emmanuel Macron, kojeg tržište favorizuje.

Beogradska berza: NIS najprometniji uz pad cene šesti dan zaredom

Početak trgovačke sedmice obeležio je nastavak negativnog trenda uz dominaciju državnih dužničkih hartija. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,4% na 617,6 poena, dok je ukupna realizacija u trgovanju iznosila

Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog jučerašnjih oštrih gubitaka na Wall Streetu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply