Wall Street: Indeksi oslabili, ulagači oprezni

Wall Street: Indeksi oslabili, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago pale jer je na tržištu zavladao oprez nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump otkazao summit sa Severnom Korejom i zapretio uvođenjem carina na uvoz automobila.

Dow Jones oslabio je 75 bodova ili 0,30 %, na 24.811 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 %, na 2.727 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 %, na 7.424 boda.

Oprez ulagača posledica je naloga predsednika Trumpa da se pokrene istraga je li uvoz automobila i delova nanosi štete američkoj automobilskoj industriji.

To je sličan potez kakav je prethodio uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD u martu, pa su ponovo porasle tenzije između SAD-a i drugih zemalja, posebno Kine.

Negativno je na tržište uticala i Trumpova odluka o otkazivanju susreta sa severnokorejskim vođom Kimom Jongom Unom i upozorenja da je američka vojska spremna u slučaju nekog nesmotrenog poteza Pyongyanga.

To je izazvalo oštar pad cena akcija, no kasnije se tržište smirilo i nadoknadilo deo gubitaka jer ulagači veruju da to nije i konačna odluka.

„Ne bi me iznenadilo da ponovo dođe do preokreta u idućih nekoliko nedelja jer obe strane sada razmišljaju što im je u najboljem interesu”, kaže Peter Tuz, predsednik u kompaniji Chase Investment Counsel.

Među najvećim je gubitnicima, s prosečnim padom cena za 1,7 %, bio energetski sektor, što je posledica pada cena nafte.

S druge strane, među dobitnicima su bili američki proizvođači automobila zbog najave mogućeg uvođenja carina na uvoz evropskih i azijskih vozila. Cene akcija Forda i General Motorsa osetno su porasle, dok je akcija Fiat Chryslera pojeftinila 0,9 %.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,92 %, na 7.716 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,94 %, na 12.855 bodova, a pariski CAC 0,31 %, na 5.548 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sladoledom od bundeve protiv nezaposlenosti
Next Azijske berze: Ulagači suzdržani, dolar stabilan

You might also like

Beogradska berza: Akcije Aerodroma “Nikola Tesla” ponovo u usponu

Indeksi Beogradske berze nastavili su danas rast, a pažnja investitora na domaćem tržištu akcija ponovo je bila fokusirana na akcije Naftne industrije Srbije.

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle jer je nakon sporijeg nego što se očekivalo rasta američke ekonomije splasnuo strah od povećanja kamata u SAD-u.

Evropske berze stabilne posle dva dana rasta

Na evropskim berzama u sredu ujutro indeksi su stabilni, nakon znatnog rasta dva dana zaredom, a u fokusu ulagača su akcije trgovačkih lanaca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply