Kako započeti biznis sa 5.000 evra

Kako započeti biznis sa 5.000 evra

Privatan posao možete započeti i sa 5.ooo evra, a mi Vam donosimo neke ideje za započinjanje posla.

Kada su američkog industrijalca Henrija Forda tvorca automobila “ford”, pitali da li je pre svog izuma ispitivao tržište da vidi šta mušterije žele, on je odgovorio:

– Da sam pitao ljude šta bi hteli, oni bi rekli da žele brže konje.

Slično je razmišljao i Šapčanin Milan Avramović, vlasnik štamparije, kada se pre godinu i po dana odlučio da iskoristi svoje znanje i slabosti konkurencije.

– Imao sam ideju da napravim novi proizvod i ambalažu. Raspitivao sam se u drugim štamparijama kako to mogu da realizujem. Većina mi uopšte nije odgovorila na mejl. Potom sam odlučio da sam dizajniram i proizvodim, jer sam shvatio da konkurencija nema kapacitet, ima visoke cene ili ne želi to da radi. Kupio sam mašine, uglavnom polovne i započeo biznis – priča Milan.

– On kaže da je za početak biznisa bilo potrebno 5.000 evra:

– I to ukoliko se kupuju polovne mašine. Štampač košta 1.500 evra, računar 1.000, nož za papir 1.000 evra. Tu je i nekoliko pomoćnih alata – savijačica, bigerica, sortirka, to je još oko 1.500. evra.

Sveće

Dobra ideja za početak biznisa koji ne košta puno može da bude i proizvodnja sveća. Za pokretanje ove delatnosti potrebna je mašina, ekstruder za proizvodnju sveća. Poslovni prostor može da bude u kući, a za start je potrebno oko 5.000 evra.

Računovodstvo

Računovođe su posle programera i još nekih tehničkih struka najtraženije na tržištu rada. Sektor pružanja usluga je jedan od najbrže rastućih na našem tržištu u grupi malih biznisa.

Osnovna oprema za računovodstvo i iznajmljivanje lokala košta oko 2.500 evra. Kurs na kom se polaznici upoznaju sa teoretskim znanjima i veštinama iz prakse, primenom računovodstva, pravilnicima i zakonima, sasatvljanjem bilansa i izveštaja, sa završnim ispitom košta još 500 evra. Za ozbiljnije računovodstvo koje obuhvata sastavljanje bilansa stanja, bilansa uspeha, izveštaja o novčanim tokovima, podrazumeva se šire znanje i stalno praćenje zakona i propisa.

Cveće

Sve popularnije cvećarstvo zahteva početno ulaganje od oko 6.000 evra. Ulaganje može da se vrati u prve dve godine, dok u trećoj počinje zarada. U svakoj narednoj godini može da se ostvari dobit od oko 50 odsto uloženih sredstava, što znači da bi na uložene dve hiljade evra moglo da se zaradi od hiljadu do hiljadu i po evra, ukoliko se sva proizvodnja proda na tržištu.

Ambalaža

Oko 6.000 evra potrebno je i za proizvodnju drvene ambalaže, ali se uložena sredstva brzo vraćaju. Neophodan je prostor od oko 40 kvadrata i kombinovana mašina sa više operacija za izradu elemenata za drvenu ambalažu. Na tržištu se mogu naći reparirane mašine, a cene se kreću od 4.000 do 12.000 evra.

Salon lepote

Tri sestre Tanja, Vesna i Violeta Tomić otvorile su pre dve godine u Šapcu studio za ulepšavanje.

– Sa tri hiljade evra može da se započne ovaj posao pod uslovom da završena škola ili kurs. U prvoj godini ne može da se zaradi jer je to vreme kad se stiču mušterije. Da bismo što pre počele da zarađujemo, nas dve smo završile kurrs. Ulaganje u znanje i opremu nije veliko, ali mora da se savlada posao i osvoje mušterije – kaže Violeta Tomić.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Azijske berze: Ulagači suzdržani, dolar stabilan
Next Prosečna neto martovska plata u Srbiji 49.400 dinara

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Podržite Indiegogo projekat: Letnji kamp za učenje srpskog jezika

Podržimo kampanju na Indiegogo platformi koju su pokrenule mlade preduzetnice. Kampanja podržava projekat izgradnje letnjeg kampa u Sokobanji za učenje srpskog jezika za mlade iz dijaspore.

Preduzetništvo 0 Comments

Izumitelj pametnih klupa: Tražimo poslovne partnere

Za samo godinu dana, hrvatska kompanija Include koja proizvodi solarne klupe, povećava proizvodnju i traži inostrane partnere.

Preduzetništvo 0 Comments

Eksperti: Na tržištu će opstati samo kompanije koje se prilagode trenutnoj tehnološkoj revoluciji

Ulaganja firmi su pre četiri decenije bila najviše u materijalna sredstva, izgradnju objekata i proizvodnju, dok danas, najveće kompanije ulažu 87 odsto svojih sredstava u informacije i digitalizaciju, istaknuto je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply