Azijske berze: Ulagači oprezni, moguće carine na uvoz automobila u SAD

Azijske berze: Ulagači oprezni, moguće carine na uvoz automobila u SAD

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno zbog neizvesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga i poruke predsednika SAD-a Donalda Trumpa o mogućem uvođenju carina na uvoz automobila.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao više od 1 %, dok su cene akcija u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 %. U Hong Kongu su blago porasle.

Na azijskim berzama su jutros trguje suzdržano, iako su juče na Wall Streetu cene akcija porasle jer je zapisnik s poslednje sednice čelnika Feda pokazao da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata, iako se inflacija približava Fedovoj ciljanom nivou od 2 %.

Najviše su jutros pale, 0,9 %, cene akcija u automobilskom sektoru, što je posledica jučerašnje poruke predsednika Trumpa o pokretanju istrage u vezi uvoza automobila i delova.

To je sličan potez kakav je prethodio uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija u SAD u martu.

Ulagače je dodatno uznemirila Trumpova poruka da je potreba ′drugačija struktura′ u bilo kakvom trgovinskom sporazumu s Kinom.

Jutros je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da nije obećalo nikakav konkretan iznos za koji bi se smanjio trgovinski suficit Kine u razmeni sa SAD-om i da se nada da će Washington što je pre moguće implementirati mere obećane tokom trgovinskih pregovora.

Uz to, vlada neizvesnost oko toga hoće li se održati planirani summit između Severne Koreje i SAD-a. Trump je juče poručio da će to znati tek iduće nedelje.

„Puno je buke oko Donalda Trumpa, pregovora između Kine i SAD-a, carina na uvoz automobila, pa i summita sa Severnom Korejom. A sve to trenutno pritiska tržišta”, kaže Shane Oliver, ekonomista u kompaniji AMP Capital.

A cene nafte su blago pale nakon što su juče objavljeni podaci o neočekivanom rastu zaliha u SAD-u.

Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 %, na 71,70 dolara, dok je na londonskom tržištu cena barela skliznula 0,3 %, na 79,55 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio, nakon objave zapisnika s poslednje sednice Feda, koji je pokazao da centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo 0,2 %, na 93,83 bod.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao 0,6 %, na 109,45 jena.

Američka valuta malo je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla za 0,1 %, na 1,1710 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a
Next Kurs bez bitnijih promena, srednji kurs 118,2327

You might also like

Goša Montaža poništila 4,5 odsto sopstvenih akcija

Montažno preduzeće Goša Montaža (GMON) poništilo je 11.466 sopstvenih akcija (4,5% od ukupnog broja), na teret sopstvenog kapitala, koje je steklo od nesaglasnih akcionara pre više od tri godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza postala četvrti aktivni član regionalne SEE Link mreže

Beogradska berza postala je danas aktivni član SEE Link mreže, regionalne mreže berzi na kojima može da se trguje i hartijama od vrednosti listiranim na berzama Bugarske, Hrvatske i Makedonije,

Beogradska berza dosegla najviši nivo od jula 2011. godine

Beogradska berza je nastavila rasti i prošle nedelje, sedme zaredom, stigavši do najviših nivoa još od jula 2011. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply