Opala zainteresovanost medicinskih sestara za rad u Nemačkoj

Opala zainteresovanost medicinskih sestara za rad u Nemačkoj

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u Nemačkoj.

U poslednjih nekoliko godina više stotina medicinskih sestara i tehničara otišli su na rad u Nemačku i čini se, sudeći po oglasima kojima se oni traže taj trend ne prestaje, međutim, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u ovoj zemlji.

Nadležni kažu da je to zbog toga što srpski radnici za zdravstvenu negu u Nemačkoj ne rade na poslovima za koje su kvalifikovani, već uglavnom kao negovatelji, prepreka je i znanje nemačkog jezika koji je neophodan, a odlazak, procenjuje se, smanjiće i najavljeno povećanja plata i bolji uslovi za zdravstvene radnike, pre svega medicinske sestre.

Istovremeno, u Komori medicinskih sestara i tehničara Srbije navode da se beleži broj medicinskog osoblja, posebno instrumentarki i tehničara, koji se vraćaju iz inostranstva zbog neprihvatljivih uslova.

Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz saradnju sa dve nemačke organizacije, posreduje u sklapanju ugovora o radu naših radnika sa nemačkim poslodavcima, a pravna savetnica te institucije Ivana Kastratović kaže za Tanjug da je prioritet NSZ da se ne ugrozi stanje u našem zdravstvenom sistemu. Podsetila je da je 2016. godine, 360 medicinskih sestri i tehničara samostalno pronašlo poslodavca u Nemačkoj, a 126 njih zaposleno je u okviru projekta “Triple Win” NSZ, da se prošle godine te brojke nisu značajno menjale, dok je u prva četiri meseca ove godine 36 radnika dobilo posao preko ovog projekta, a samostalno njih 47.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Dijana Otašević kaže da i dalje postoji niz problema zbog kojih medicinsko osoblje odlazi u Nemačku da radi, ali posebno naglašava loše regulisanu profesiju sestrinstva. Jedan od razloga, tvrdi Otašević, jesu i losi ekonomski i socijalni uslovi za sestre i tehničare.

“Plate medicinskih sestara su veoma niske, a one rade najteže poslove u sistemu zdravstvene zaštite”, dodala je predsednica udruženja.

Međutim, ona smatra da će povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, a pre svega sestrama, koje je najavljeno pre nekoliko dana, doprineti, ali ne u potpunosti, odlasku zaposlenih u zdravstvu na rad u Nemačku, i druge zemlje. “Postoje i dublji problemi kao što je neregulisan status sestara u sistemu zdravstvene zaštite, kao i nepostojanje sestre kao predstavnika profesije u Ministarstvu zdravlja”, objasnila je Otašević.

Ona smatra da je neophodno doneti Zakon o sestrinstvu, koji bi se oslanjao na Zakon o zdravstvenoj zašititi, a kojim bi, kako je dodala, sestre postale vidljive a njihove usluge, koje se sada podrazumevaju uz druge, imale tačnu cenu.

U suprotnom, predsednica udruženja sestara upozorava da bi se mogao nastaviti trend odlaska medicinskog osoblja u inostranstvo, a domaće zdravstvo ostati bez medicinskih sestara.

Problemima sestara i medicinskog osoblja bavi se i Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije, a direktorka komore Radmila Ugrica u probleme je uvrstila i dugo čekanje na radno mesto i dug vremenski period rada na određeno vreme. Ukoliko Srbija “želi da zadrži” medicinsko osoblje, potrebno je, smatra ona, dobra organizacija i kadriranje zdravstvenih ustanova sa obrazovnim insitucijama i Ministarstvom prosvete. Pored toga, navela je potrebu povećanja nadoknade za smenski rad, dežurstva i pripravnost.

Ugrica smatra da bi trebalo izmeniti i dopuniti Pravilnik o obavljanju medicinske delatnosti u zdravstvenim ustanovama, gde bi se uradila nova sistematizacija, opis poslova i delokrug rada.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Šest turističkih agencija ostaje bez licence
Next Prodaja hemijske industrije Nevena u stečaju

You might also like

Karijera 0 Comments

Koji deo CV-ja poslodavci prvo pogledaju?

Ukoliko želite da ostavite pozitivan utisak svojom radnom biografijom, onda bi sve od prve do poslednje rečenice trebalo da bude pod konac. Ipak, neki delovi su važniji…

Karijera 0 Comments

U subotu 25. marta na Čukarici počinje Sajam zapošljavanja

Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ) organizovaće u subotu 25. marta u Opštini Čukarica Sajam zapošljavanja, na kome će slobodna radna mesta predstaviti više od 30 firmi kojima je potrebno 350 radnika.

Karijera 0 Comments

10 neobičnih poslova u SAD sa platom od barem 100.000 dolara godišnje

Kada se uračuna inflacija, cena rada u SAD opada već nekoliko decenija. Ali nisu sve plate osuđene na pad.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply