Opala zainteresovanost medicinskih sestara za rad u Nemačkoj

Opala zainteresovanost medicinskih sestara za rad u Nemačkoj

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u Nemačkoj.

U poslednjih nekoliko godina više stotina medicinskih sestara i tehničara otišli su na rad u Nemačku i čini se, sudeći po oglasima kojima se oni traže taj trend ne prestaje, međutim, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u prvom kvartalu ove godine primetan manji broj zainteresovanih koji su se prijavili na njihov konkurs za posao u ovoj zemlji.

Nadležni kažu da je to zbog toga što srpski radnici za zdravstvenu negu u Nemačkoj ne rade na poslovima za koje su kvalifikovani, već uglavnom kao negovatelji, prepreka je i znanje nemačkog jezika koji je neophodan, a odlazak, procenjuje se, smanjiće i najavljeno povećanja plata i bolji uslovi za zdravstvene radnike, pre svega medicinske sestre.

Istovremeno, u Komori medicinskih sestara i tehničara Srbije navode da se beleži broj medicinskog osoblja, posebno instrumentarki i tehničara, koji se vraćaju iz inostranstva zbog neprihvatljivih uslova.

Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz saradnju sa dve nemačke organizacije, posreduje u sklapanju ugovora o radu naših radnika sa nemačkim poslodavcima, a pravna savetnica te institucije Ivana Kastratović kaže za Tanjug da je prioritet NSZ da se ne ugrozi stanje u našem zdravstvenom sistemu. Podsetila je da je 2016. godine, 360 medicinskih sestri i tehničara samostalno pronašlo poslodavca u Nemačkoj, a 126 njih zaposleno je u okviru projekta “Triple Win” NSZ, da se prošle godine te brojke nisu značajno menjale, dok je u prva četiri meseca ove godine 36 radnika dobilo posao preko ovog projekta, a samostalno njih 47.

Predsednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Dijana Otašević kaže da i dalje postoji niz problema zbog kojih medicinsko osoblje odlazi u Nemačku da radi, ali posebno naglašava loše regulisanu profesiju sestrinstva. Jedan od razloga, tvrdi Otašević, jesu i losi ekonomski i socijalni uslovi za sestre i tehničare.

“Plate medicinskih sestara su veoma niske, a one rade najteže poslove u sistemu zdravstvene zaštite”, dodala je predsednica udruženja.

Međutim, ona smatra da će povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, a pre svega sestrama, koje je najavljeno pre nekoliko dana, doprineti, ali ne u potpunosti, odlasku zaposlenih u zdravstvu na rad u Nemačku, i druge zemlje. “Postoje i dublji problemi kao što je neregulisan status sestara u sistemu zdravstvene zaštite, kao i nepostojanje sestre kao predstavnika profesije u Ministarstvu zdravlja”, objasnila je Otašević.

Ona smatra da je neophodno doneti Zakon o sestrinstvu, koji bi se oslanjao na Zakon o zdravstvenoj zašititi, a kojim bi, kako je dodala, sestre postale vidljive a njihove usluge, koje se sada podrazumevaju uz druge, imale tačnu cenu.

U suprotnom, predsednica udruženja sestara upozorava da bi se mogao nastaviti trend odlaska medicinskog osoblja u inostranstvo, a domaće zdravstvo ostati bez medicinskih sestara.

Problemima sestara i medicinskog osoblja bavi se i Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije, a direktorka komore Radmila Ugrica u probleme je uvrstila i dugo čekanje na radno mesto i dug vremenski period rada na određeno vreme. Ukoliko Srbija “želi da zadrži” medicinsko osoblje, potrebno je, smatra ona, dobra organizacija i kadriranje zdravstvenih ustanova sa obrazovnim insitucijama i Ministarstvom prosvete. Pored toga, navela je potrebu povećanja nadoknade za smenski rad, dežurstva i pripravnost.

Ugrica smatra da bi trebalo izmeniti i dopuniti Pravilnik o obavljanju medicinske delatnosti u zdravstvenim ustanovama, gde bi se uradila nova sistematizacija, opis poslova i delokrug rada.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Šest turističkih agencija ostaje bez licence
Next Prodaja hemijske industrije Nevena u stečaju

You might also like

Karijera 0 Comments

Posao za 2.500 izbeglica u Starbucksu

Najveći lanac kafeterija na svetu Starbucks planira da do 2020. godine zaposi 2.500 izbeglica u Evropi u okviru globalnog programa za pomoć izbeglicama.

Karijera 0 Comments

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu – šansa za 1.200 radnih mesta

Grad Novi Sad i Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje organizuju 17. novembra Sajam zapošljavanja u novosadskom SPENS-u.

Karijera 0 Comments

NCR povećava broj zaposlenih u Srbiji

Kompanija NCR Srbija će povećati broj zaposlenih u Srbiji i do kraja godine imaće više od 3.100 radnika, najavio je direktor u kompaniji NCR Stefan Lazarević. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply