Azijske berze oslabile, dolar stabilan

Azijske berze oslabile, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija pale jer su nakon komentara predsednika SAD-a Donalda Trumpa ulagači manje optimistični u vezi napretka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 %, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1 %.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu nakon što je predsednik Trump rekao da nije zadovoljan poslednjim razgovorima između SAD-a i Kine i da još nema dogovora s Pekingom u vezi kompanije ZTE Corp.

Dan pre indeksi berza su znatno porasli jer su ulagači euforično reagovali na poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tokom vikenda napredovali, da je dogovoreno da se prestane pretiti uvođenjem carina i da je trgovinski rat ′na čekanju′.

„Tržište je na početku nedelje verovatno bilo previše optimistično. Realno, pregovori se i dalje nastavljaju jer nije postignut značajniji napredak po različitim pitanjima, uključujući intelektualno vlasništvo”, kaže Norihiro Fujito, analitičar u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što je juče Trump kazao da je moguće da se summit između SAD-a i Severne Koreje neće održati 12. juna, kako se planiralo.

Na tržištima vlada oprez i zbog visokih cena nafte jer to izaziva strah od jačanja inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula 0,26 %, na otprilike 72 dolara, nakon što je juče dostigla 72,83 dolara, novi najviši nivo od novembra 2014. godine.

A kako bi jačanje inflacija moglo izazvati brže povećanje kamata u SAD-u, na valutnim tržištima se vrednost dolara kreće na najvišim nivoima u pet meseci.

Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 93,68 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,56 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,95 na 110,50 jena.

No, američka valuta ojačala je u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1755 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,178 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi pali, investitori nesigurni zbog Trumpovog nezadovoljstva pregovorima s Kinom
Next Šest turističkih agencija ostaje bez licence

You might also like

Azijske berze u porastu, evro iznad 1,20 dolara

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija porasle, dok se kurs evra probio iznad 1,20 dolara jer je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nagovestio da bi banka uskoro mogla početi

Kompanije 1Comments

Energoprojekt podneo prijavu Komisiji za hartije od vrednosti zbog sumnjive trgovine akcijama

Generalni direktor “Energoprojekta” Vladimir Milovanović izjavio je da sumnjive okolnosti kupoprodaje akcija i činjenica da se “kupac” skriva, ukazuju na potencijalne ambicije da se možda priprema “neprijateljsko” preuzimanje te građevinske

Azijske berze: Kurs dolara srozao vrednost jena

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je jutros na 110,10 jena, nedaleko najviše nivoe u tri nedelje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply