Azijske berze porasle, pregovori SAD-a i Kine napreduju

Azijske berze porasle, pregovori SAD-a i Kine napreduju

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dok je dolar ojačao, nakon što su Washington i Peking poručili da trgovinski pregovori napreduju, što je ohrabrilo ulagače koji su se plašili trgovinskog rata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,55 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 %, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 %. U Australiji su, međutim, blago pale.

Azijske ulagače podstakle su poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tokom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane pretiti uvođenjem carina.

Ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin poručio je da je trgovinski rat između SAD- i Kine ′na čekanju′, nakon što je postignut dogovor o okviru daljih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dve najveće svetske ekonomije.

Kineski državni mediji su objavili da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za ′win-win′ poslovnu kooperaciju.

„Čini se da je u pregovorima tokom vikenda postignut napredak. I dalje će se raditi na detaljima šireg trgovinskog sporazuma, no pozitivno je za tržišta što je postignuto primirje”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u kompaniji Daiwa Securities.

Smanjivanje napetosti u odnosima između Kine i SAD-a pozitivno je uticalo i na cene nafte. Na američkom je tržištu cena barela porasla 0,8 %, na 71,85 dolara, a za toliko je poskupeo i barel na londonskom tržištu, pa mu je cena dostigla 79,10 dolara.

No, rast cena nafte izaziva srah od jačanja inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Zbog toga se prinosi na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko najviših nivoa u sedam godina. Prošle nedelje su dostigli 3,12 %, dok se jutros kreću oko 3,06 %.

Rast prinosa loše utiče na tržišta akcija jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi dio ulagača mogao preusmeriti svoja sredstva iz akcija u obveznice.

„Poslednji podaci pokazuju da je američka ekonomija vrlo snažna, iako je blago usporen rast u prvom tromesečju. Čini se da se nastavlja i snažan rast globalne ekonomije, a rast cena nafte verovatno će dodatno podstaći očekivanja u vezi inflacije”, kaže Tomoaki Shishido, analitičar u kompaniji Nomura Securities.

Zbog toga na valutnim tržištima dolar jača, pa je jutros njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, dosegnuo 93,86 bodova, novi najviši nivo u pet meseci, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,83 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 %, na 110,95 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra jutros skliznula 0,1 %, na 1,1756 dolara, nedaleko od najnižeg nivoa u pet meseci.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sve manje zainteresovanih za posao preko omladinskih zadruga
Next Srednji kurs evra danas 118,1392 dinara

You might also like

Dinar oslabio, NBS intervenisala prodajom 10 miliona evra

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za utorak iznosi 123,3511 dinara za jedan evro.

Posle Amazona i akcije Alphabeta prešle 1.000 dolara

Akcije Alphabeta, koji je vlasnik Google-a, premašile su vrednost od 1.000 dolara, nedelju dana nakon što je i Amazon prešao taj prag. 

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar oslabio

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu nakon uspešnog samita između Severne i Južne Koreje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply