Svetske berze: Wall Street u padu, evropski indeksi rastu

Svetske berze: Wall Street u padu, evropski indeksi rastu

Na Wall Streetu su prošle nedelje cene akcija pale zbog rasta prinosa na američke obveznice i nesigurnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su na evropskim berzama indeksi porasli.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje oslabio 0,5 %, na 24.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 %, na 2.712 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 %, na 7.354 boda.

Ulagači na najvećoj svetskoj berzi bili su prošle nedelje suzdržani zbog neizvesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspeju, za očekivati je uvođenje carina s obe strane, što bi, kažu analitičari, negativno uticalo na obe ekonomije.

Nakon drugog kruga pregovora, u petak su američki dužnosnici poručili da je Peking ponudio paket mera kojim bi se američki trgovinski deficit s Kinom smanjio za otprilike 200 milijardi dolara godišnje.

Peking je to kasnije opovrgnuo i poručio samo da su razgovori bili konstruktivni.

„Mislim da svi čekaju kako će se rasplesti ti pregovori, a mnogi su oprezni i zbog cena nafte”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

Cene su nafte, naime, porasle šestu nedelju zaredom i dostigle nove najviše nivoe u tri i po godine.

Rast cena nafte, zajedno s jačanjem potrošnje Amerikanaca, mogao bi podstaći jačanje inflacije, a to bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa, što ne ide u prilog tržištima akcija.

Zbog takvih očekivanja, prošle nedelje su prinosi na američke državne obveznice dostigli najviše nivoe u sedam godina.

Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dostigli 3,10 posto, najviši nivo od 2011. godine, što ne ide u prilog tržištu akcija jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog viših prinosa deo ulagača mogao preusmeriti svoja sredstva iz akcija u obveznice.

„Kako prinosi rastu, obveznice postaju veća konkurencija rizičnijoj imovini, posebno akcijama”, kaže Katie Nixon iz kompanije Northern Trust.

Dobri poslovni rezultati kompanija

S druge strane, podršku tržištima već nedeljama pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izveštaje, pri čemu ih je oko 80 odsto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle gotovo 26 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izveštaja očekivali rast od 18,4 %.

To je najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

A na evropskim berzama cene akcija su prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 %, na 7.778 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 %, na 13.077 bodova, a pariski CAC 1,3 %, na 5.614 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks ojačao 0,8 %, na 22.930 bodova, što je već osmu nedelju zaredom kako raste.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kvadrat stare gradnje u Beogradu 800 evra
Next Evro u ponedeljak 118,14 dinara

You might also like

Beogradska berza: Pad tržišta, blagi oporavak Fitofarmacije

Treći trgovački dan zaredom zabeležen je pad domaćeg tržišta akcija, dok su solidnom ukupnom prometu doprinele državne dužničke hartije.

Beogradska berza: Indeksi u “zelenom”, trgovanje uzdržano

Indeksi Beogradske berze zaključili su jučerašnje trgovanje u plusu, a aktivnost investitora bila je prilično uzdržana.

Beogradska berza: Obveznice dominirale, milionski prometi NIS-a i Energoprojekta

Današnji trgovački dan protekao je u dominaciji državnih dužničkih hartija, uz skromnu investicionu aktivnost na tržištu akcija. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply