Wall Street oslabio, investitori oprezni

Wall Street oslabio, investitori oprezni

Na Wall Streetu su indeksi berza blago pali, izgubivši deo dobitaka od prethodnog dana, jer su ulagači oprezni dok prate rast cena nafte i trgovinske pregovore između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 54 boda ili 0,22 %, na 24.713 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 %, na 2.720 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 %, na 7.382 boda.

Najviše je juče porastao, za 1,3 posto, S&P indeks energetskog sektora, nakon što su cene nafte dostigle nove najviše nivoe u tri i po godine jer se ulagači plaše da bi nemiri na Bliskom istoku mogli poremetiti snabdevanje s tog područja.

S druge strane, među najvećim gubitnicima je bio tehnološki sektor, s prosečnim padom cena akcija za 0,5 %.

Na tržištu vlada oprez dok se čeka ishod drugog kruga trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspeju, za očekivati je uvođenje carina s obe strane.

„Mislim da ovaj trgovinski nered utiče na raspoloženje ulagača. Poslovanje američkih kompanija trpi. S carinama je problem to što uvek povećavaju troškove gotovo svega za potrošače i uništavaju više radnih mesta nego što ih stvaraju”, kaže Jim Bell, predsednik u kompaniji Bell Investment Advisors.

I dok su akcije velikih multinacionalnih kompanija pod pritiskom zbog rasta cena nafte i tečaja dolara te napetosti u trgovinskim pregovorima, akcije manjih kompanija na koje sve to manje utiče i dalje rastu.

Tako je juče Russell 2000 indeks manjih kompanija dostigao rekordni nivo drugi dan zaredom.

Tržištima pružaju podršku bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 90 % kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je oko 80 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle oko 26 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izveštaja očekivali rast od 18,4 %.

To je najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

S druge strane, ulagače na oprezu drži rast prinosa na američke državne obveznice na novi najviši nivo od jula 2011. godine.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, što bi moglo podstaći američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dostigli su 3,11 %.

Rast prinosa loše utiče na tržišta akcija jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi deo ulagača mogao preusmeriti svoja sredstva iz akcija u obveznice.

A na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 %, na 7.787 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 %, na 13.114 bodova, a pariski CAC 0,98 %, na 5.621 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Danas isplata redovne novčane naknade nezaposlenim licima
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar snažan

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, manji rast dolara

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija stabilne, dok se vrednost dolara blago odmakla od najnižih nivoa u 13 meseci uoči odluka čelnika američke centralne banke.

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones dostigao nov rekordni nivo, dok je S&P 500 blago pao nakon što je Fed povećao kamate i poboljšao procene rasta ekonomije u idućoj godini.

Evropske berze rastu drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, a najviše je ojačao rudarski sektor, nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump najavio velika

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply