Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar snažan

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar snažan

Na azijskim berzama u petak su cene akcija blago porasle, no trguje se oprezno dok traju trgovinski pregovori između SAD-a i Kine i dok prinosi na američke državne obveznice nastavljaju rasti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 %, no od početka nedelje na gubitku je oko 1 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 %, dok su cene akcija u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,4 %. U Australiji su, međutim, pale 0,15 %.

Ulagači su oprezni jer su juče na Wall Streetu cene akcija blago pale zbog zabrinutosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

Ako pregovori ne uspeju, za očekivati je uvođenje carina s obe strane.

Jutros su te zabrinutosti malo popustile nakon vesti da je Peking ponudio SAD-u paket mera kojim bi se američki trgovinski deficit s Kinom smanjio za otprilike 200 milijardi dolara godišnje.

„Sudeći po dosadašnjim informacijama, velika je verovatnoća da će se pregovori završiti nekim kompromisom, a takav bi ishod pozitivno uticao na sklonost ulagača prema riziku”, kaže Kota Hirayama, ekonomista u kompaniji SMBC Nikko Securities.

S druge strane, ulagači su suzdržani jer su prinosi na američke državne obveznice dostigli nove najviše nivoe u sedam godina.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, što bi moglo podstaći američku centralnu  banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dostigli su 3,11 %.

Rast prinosa loše utiče na tržišta akcija jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi deo ulagača mogao preusmeriti svoja sredstva iz akcija u obveznice.

I dok to loše utiče na tržišta akcija, na valutnim tržištima dolar jača.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, stabilno kreće oko najviših nivoa u pet meseci, oko 93,50 bodova.

Od početka nedelje dolar je prema korpi valuta ojačao oko 1 %.

U tom je razdoblju kurs dolara prema japanskoj valuti porastao gotovo 1,4 %, pa se jutros kreće oko 110,90 jena, najviše nivoe od kraja januara.

U odnosu na evro, dolar je od početka nedelje na dobitku oko 1,2 %, a jutros se cena evra kreće oko 1,1805 dolara.

A cene nafte su jutros malo oslabile, nakon što su juče dostigle nove najviše nivoe od novembra 2014. godine.

Na londonskom tržištu cena barela se kreće oko 79,60 dolara, dok je juče u jednom trenutku dostigla 80,50 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street oslabio, investitori oprezni
Next Kvadrat stare gradnje u Beogradu 800 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Drugi dan zaredom indeksi zabeležili skok

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, jer ulagači smatraju da je povoljna prilika za kupovinu nakon oštrog pada berzanskih indeksa neposredno nakon

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Početak nedelje obeležio pad akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, najviše u rudarskom sektoru zbog pada cena metala, a pod pritiskom je i Deutsche banka jer je najavila prikupljanje svežeg

Beogradska berza: Goša najprometnija akcija, Belex u blagom minusu

Poslednji trgovački dan u nedelji doneo je ukupnu realizaciju u trgovanju od 332,4 miliona RSD (2,8 miliona EUR), a gro prometa su zauzele državne obveznice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply