Potražnja za kafom će se udvostručiti do 2050.

Potražnja za kafom će se udvostručiti do 2050.

Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom ‘Worldcofferesearch’ upozorava u najnovijem izveštaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svetu mogla udvostručiti. 

S druge strane, procene su ‘Wordlcofferesearcha’, poljoprivredne površine s kojih se dobiva kava u idućih tridesetak godina mogle bi se prepoloviti zbog klimatskih promena.

– Od 1990. beleži se stalni globalni rast potrošnje kafe od 2,1 posto godišnje, što znači da će tim tempom rasta industrija trebati 298 miliona vreća kafe da bi 2050. zadovoljila potrebe tržišta, što su duplo veće količine od sadašnjih – izračunali su u konsultanti industrije kafe.

Već je prošle godine, prema dostupnim podacima, zabeležen pad svetske proizvodnje kafe zbog smanjenih količina koje na tržište stavljaju proizvođači iz Brazila. Američko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da će ove godine raspoložive količine kafe na svetskom tržištu biti 152 miliona i 400 hiljada vreća kafe od po šezdeset kilograma, što je za 600 hiljada vreća manje nego u prošloj godini.

Pad proizvodnje u Brazilu dovodi se u vezu s klimatskim promenama, jer biljke iz kojih se dobija sirovina za industriju kafe trebaju specifične i nepromenjene klimatske uslove. Iako u Latinskoj i Srednjoj Americi, Africi i Aziji postoji dvadesetak zemalja značajnijih izvoznika kafe, vodeći proizvođači poput Brazila i Kolumbije, kao i oni s manjim tržišnim udelima poput Indije i Nikaragve, doživeće, prema nalazima spomenutih konsultanata, najveća smanjenja površina kafe zbog klimatskih promena od čak 60 odsto do 2050., što će se neminovno odraziti na svetsku ponudu.

– Čak i uz uslov da se proizvođači kafe ubrzano počnu prilagođavati klimatskim promjenama, proizvodnja 2050. neće moći biti veća od sadašnje – tvrdnja je iz izveštaja ‘Worldcoffeeresearcha’, koja otvara brojna pitanja o ceni, kvaliteti i vrsti kafe koja će se piti u nastupajućim godinama i decenijama.

Budući da će afrički izvoznici poput Burundija, Kenije i Etiopije, prema nalazima ‘Worldcofferesearcha’, biti manje pogođeni smanjenjem površina kafe, moguće je da će na tržištu biti više kafe iz tog dela sveta poput sorte arabice. Izlaz u podmirivanju potreba tržišta sigurno će se tražiti i u naučnim istraživanjima o uzgoju vrsta kafe koje su otporne na klimatske promene.

Kad su u pitanje buduće cene kafe, analitičari podsećaju da je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka cena pola kilograma sirove kafe bila dva i po puta veća od sadašnje koja je 1,28 dolara. Cene od pre četrdeset godina mogle bi se vratiti, opšta je ocena upućenih u tržište.

Prema podacima Eurostata, najveći svetski izvoznici kafe u Evropu su, osim Brazila, Vijetnam i Kolumbija. Iz te tri zemlje tokom 2016. uvezeno je ‘crnog napitka’ u vrednosti 14 milijardi evra. Svetsko tržište kafe procenjuje se na sto milijardi dolara, a u maloprodaji se godišnje okrene oko deset milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Jutarnji list
Previous Prodaje se parcela u naselju Braće Jerković
Next Azijske berze porasle, cene nafte pale

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Vrednost bitcoina premašila 2.600 dolara

Digitalna valuta bitcoin porasla je danas skoro 200$ beležeći novi rekord, i trenutno vredi 2,667,76 dolara, po podacima CoinDesk data.  

Tema dana 0 Comments

Beogradska berza: Kako se od 10 miliona evra prometa dnevno palo na 200.000 evra

Nakon zlatnog doba Beogradske berze iz 2007. godine kada je prosečna dnevna vrednost prometa iznosila 10 miliona evra, današnji prometi su oko 25 miliona dinara dnevno, što je nešto više

Srednji kurs sutra 118,0142 dinara za evro

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće sutra 118,0142 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply