JPMorgan Chase širi poslovanje u Kini

JPMorgan Chase širi poslovanje u Kini

Američka investiciona banka “JPMorgan Chase” zatražila je dozvolu od kineskih regulatora za osnivanje kineske kompanije za trgovinu hartijama od vrednosti u kojoj bi imala kontrolni udeo, koristeći nove kineske zakone usmerene na dalju liberalizaciju ekonomije.

“JPMorgan Broking” zatražio je 10. maja dozvolu za otvaranje inostrane investicione kompanije s 51-postotnim vlasničkim udelom, objavila je u četvrtak u saopštenju Kineska komisija za regulaciju hartija od vrednosti (CSRC).

“CSRC će sprovesti odgovarajuću reviziju efikasno, u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

“JPMorgan” se odlučio na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahteve, zasnovane na novim propisima, već podneli švajcarski UBS i japanski “Nomura Holdings”.

Kineski zakoni su dugo sprečavali inostrano vlasništvo nad finansijskim kompanijama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom ekonomskom gigantu i ograničavajući njihov rast.

Prošle godine Peking je najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udela u industriji finansijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posetom američkog predsednika Donalda Trampa Kini.

Kineske vlasti su u aprilu ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udela u kompanijama za trgovinu hartijama od vrednosti i fondovima, obećavši da će na kraju stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih kompanija.

Liberalizacija sektora finansijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju.

Peking je obećao da će otvoriti ekonomiju, a nastoje da otklone pretnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim kompanijama.

Potpredsednik kineske vlade Liu He otputovaće iduće nedelje u Vašington kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarao o trgovini. Prošlonedeljnii razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Bank of America Merrill Lynch: Barel nafte uskoro na 100 dolara
Next Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu

You might also like

Transport 0 Comments

Vokswagen kaženjen sa milijardu evra

Kompanija Volkswagen objavila je danas da je nemački sud naložio da plate kaznu od milijardu evra zbog skandala sa softverom koji kontroliše emisiju gasova kod dizelskih automobila.

Kompanije 0 Comments

“Aha Mura Prvi maj” iz Pirota na prodaji

Stečajni upravnik kompanije “Aha Mura Prvi maj” d.o.o. u stečaju iz Pirota oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja.

Kompanije 0 Comments

Građani EU od danas ne plaćaju roaming

Zakon EU o ukidanju naplate roaminga ljudima koji koriste svoje mobilne telefone u inostranstvu danas je stupio na snagu u zemljama evropskog bloka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply