JPMorgan Chase širi poslovanje u Kini

JPMorgan Chase širi poslovanje u Kini

Američka investiciona banka “JPMorgan Chase” zatražila je dozvolu od kineskih regulatora za osnivanje kineske kompanije za trgovinu hartijama od vrednosti u kojoj bi imala kontrolni udeo, koristeći nove kineske zakone usmerene na dalju liberalizaciju ekonomije.

“JPMorgan Broking” zatražio je 10. maja dozvolu za otvaranje inostrane investicione kompanije s 51-postotnim vlasničkim udelom, objavila je u četvrtak u saopštenju Kineska komisija za regulaciju hartija od vrednosti (CSRC).

“CSRC će sprovesti odgovarajuću reviziju efikasno, u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

“JPMorgan” se odlučio na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahteve, zasnovane na novim propisima, već podneli švajcarski UBS i japanski “Nomura Holdings”.

Kineski zakoni su dugo sprečavali inostrano vlasništvo nad finansijskim kompanijama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom ekonomskom gigantu i ograničavajući njihov rast.

Prošle godine Peking je najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udela u industriji finansijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posetom američkog predsednika Donalda Trampa Kini.

Kineske vlasti su u aprilu ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udela u kompanijama za trgovinu hartijama od vrednosti i fondovima, obećavši da će na kraju stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih kompanija.

Liberalizacija sektora finansijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju.

Peking je obećao da će otvoriti ekonomiju, a nastoje da otklone pretnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim kompanijama.

Potpredsednik kineske vlade Liu He otputovaće iduće nedelje u Vašington kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarao o trgovini. Prošlonedeljnii razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Bank of America Merrill Lynch: Barel nafte uskoro na 100 dolara
Next Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Indijski Tafe zainteresovan za IMT

Indijska grupa Tafe je zainteresovana za strateško partnerstvo ili kupovinu IMT-a u stečaju.

Kompanije 0 Comments

Komercijalna banka: Snažan rast profitabilnosti u drugom kvartalu

Najveća domaća banka pod kontrolom države zabeležila je snažan rast profitabilnosti u prvih šest meseci, uprkos padu poslovanja iz osnovnog biznisa.

Transport 0 Comments

Air India: Na svakom letu dva reda u avionu samo za žene

Indijska nacionalna aviokompanija će na svakom letu odrediti dva reda u avionu koje će moći koristiti samo žene.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply