Bank of America Merrill Lynch: Barel nafte uskoro na 100 dolara

Bank of America Merrill Lynch: Barel nafte uskoro na 100 dolara

Cene sirove nafte bi mogle uzleteti na 100 dolara za barel već 2019. godine, jer će problemi s isporukama nafte iz Irana i Venecuele verovatno izvršiti pritisak na globalno energetsko tržište, tvrde analitičari Bank of America Merrill Lyncha.

Cena futuresa severnomorske nafte tipa „brent”, koja se trenutno kreće oko 77 dolara za barel, dostići će 90 dolara za barel u drugom tromesečju 2019. godine zbog većeg smanjenja svetskih zaliha, poručuju iz te banke.

Vrednost nafte, međutim, mogla bi dodatno porasti, budući da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih glavnih proizvođača, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje i dalje pomaže smanjenju globalne ponude.

Pogoršanje situacije u Iranu može pogurati cene na 100 dolara, odnosno na nivo koja nije viđena još od 2014. godine, kažu analitičari.

Nafta „brent” dostigla je najviši nivo u protekle tri godine ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Trump ranije ove nedelje rekao da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je postignut pre tri godine sa Iranom i najavio obnavljanje sankcija Teheranu.

Iran navodno proizvodi četiri posto od ukupnih globalnih isporuka, i ima dnevnu proizvodnju od oko 3,8 miliona barela. Otkako se iranska nafta vratila na tržište pre dve godine, ono je bilo u popriličnoj ravnoteži. Sad bi ona mogla biti narušena.

Analitičari očekuju da će OPEC i Rusija postepeno smanjiti količine koje drže podalje od tržišta. Međutim, ukoliko se ne povuku iz svog sadašnjeg sporazuma o ograničavanju proizvodnje, situacija na globalnom tržištu će, kako ocenjuju, postati zategnutija i cene će se povećati.

Izvor: GdeInvestiratia/SEEbiz
Previous Mesečna inflacija u Srbiji u aprilu 0,4%, godišnja 1,1%
Next JPMorgan Chase širi poslovanje u Kini

You might also like

Prodate petogodišnje državne obveznice za 75 miliona evra

Uprava za javni dug prodala je na današnjoj aukciji sve ponuđene petogodišnje državne obveznice denominovane u evrima ukupne vrednosti 75 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Svetske berze: Neizvesnosti oko nove američke administracije oslabile indekse

Cene akcija na svetskim berzama u petak su blago, ali ipak porasle, što je prvi put u više od 50 godina da su tržišta kapitala beležila pozitivna kretanja na dan inauguracije

MK Group sproveo prinudni otkup akcija AIK banke

Većinski vlasnik AIK banke, MK Group, sproveo je postupak prinudnog otkupa akcija od manjinskih akcionara, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply