Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će podupreti njen zahtev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Američki predsjednik Donald Trump sprema se da uvede nove sankcije Iranu nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

Cilj sankcija je da se ograniči trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov uticaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, verovatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti da kupuju naftu od Irana, napominje Reuters.

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspe li da iskoristi svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima.

Globalne cene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedeti troškove konverzije valuta i podstaći veću upotrebu juana u globalnoj finansijskoj trgovini, nagrizajući vodeću poziciju dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu
Next Obveznice digle promet na Beogradskoj berzi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

EU produžila sankcije Rusiji

Evropska unija je produžila na godinu dana sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine.

Geopolitika 0 Comments

Britanski poslanici zahtevaju carinsko partnerstvo sa EU

Britanski poslanici koji podržavaju Brexit zahtevaju od premijerke Therese May da uspostavi carinsko partnerstvo sa Evropskom unijom nakon što Britanija napusti EU.

Geopolitika 0 Comments

Rusko-američki razgovori u Moskvi: Ubrzati političko rešenje krize u Siriji

Nakon sastanaka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, američki državni sekretar John Kerry rekao je da je postignut dogovor da se ubrzaju napori za ostvarenje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply