Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će podupreti njen zahtev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Američki predsjednik Donald Trump sprema se da uvede nove sankcije Iranu nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

Cilj sankcija je da se ograniči trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov uticaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, verovatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti da kupuju naftu od Irana, napominje Reuters.

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspe li da iskoristi svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima.

Globalne cene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedeti troškove konverzije valuta i podstaći veću upotrebu juana u globalnoj finansijskoj trgovini, nagrizajući vodeću poziciju dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu
Next Obveznice digle promet na Beogradskoj berzi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sjedinjene Države šalju dodatne snage u Siriju

Sjedinjene Države će narednih nedelja poslati u Siriju dodatnih 250 pripadnika specijalnih jedinica, izjavio je Ben Rhodes, zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, prenosi CNN.

Geopolitika 0 Comments

Izraelski prmijer poručio Iranu: Ne pretite nam! Mi smo tigar

Iran ne treba da preti Izraelu, jer time sebe dovodi u opasnost, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu povodom izjave iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija da Izrael neće postojati

Geopolitika 0 Comments

Koliko je američki embargo koštao Kubu?

Američki finansijski i trgovinski embargo proteklih šest decenija kubansku privredu je koštao 130 milijardi dolara, objavila je agencija Ujedinjenih nacija, čija se procena podudara sa vladom u Havani.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply