Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će podupreti njen zahtev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Američki predsjednik Donald Trump sprema se da uvede nove sankcije Iranu nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

Cilj sankcija je da se ograniči trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov uticaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, verovatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti da kupuju naftu od Irana, napominje Reuters.

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspe li da iskoristi svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima.

Globalne cene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedeti troškove konverzije valuta i podstaći veću upotrebu juana u globalnoj finansijskoj trgovini, nagrizajući vodeću poziciju dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu
Next Obveznice digle promet na Beogradskoj berzi

You might also like

Geopolitika 1Comments

Ruski “su-27” presreo američki izviđački avion iznad Baltičkog mora

Ruski avion “su-27” presreo je na “nebezbedan i neprofesionalan” način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je Pentagon.

Geopolitika 0 Comments

Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan je danas pozvao kineske diplomate u znak protesta nakon što se šest brodova kineske obalske straže približilo spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, u pratnji flote od više stotina

Geopolitika 0 Comments

Erdogan zapretio: Evropljani neće moći da bezbedno hodaju ulicom ako ne promene stav prema Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da Evropljani širom sveta neće moći da bezbedno hodaju ulicom ako ne promene stav prema Turskoj, i pozvao Evropu da poštuje ljudska

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply