Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će podupreti njen zahtev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Američki predsjednik Donald Trump sprema se da uvede nove sankcije Iranu nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

Cilj sankcija je da se ograniči trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov uticaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, verovatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti da kupuju naftu od Irana, napominje Reuters.

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspe li da iskoristi svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima.

Globalne cene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedeti troškove konverzije valuta i podstaći veću upotrebu juana u globalnoj finansijskoj trgovini, nagrizajući vodeću poziciju dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Goldman Sachs i Apple pripremaju zajedničku kreditnu karticu
Next Obveznice digle promet na Beogradskoj berzi

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirijsko prokletstvo: Pet neposrednih rizika nakon američkih vazdušnih udara

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, navodi američka tv mreža CNN.

Geopolitika 0 Comments

Zapadne sile za ukidanje embarga na oružje Libiji, Moskva smatra da treba sačekati

Zahtev libijske vlade nacionalnog jedinstva za slabljenjem embarga na uvoz naoružanja mogao bi biti prihvaćen, ocenio je šef američke diplomatije John Kerry u okviru konferencije za stabilizaciju Libije u Beču.

Geopolitika 0 Comments

Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji

Rusija i Kina uložile su veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju koju su podnele zapadne zemlje o uvođenju sankcija Siriji zbog njenih navodnih napada hemijskim oružjem.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply