Wall Street: Skuplja nafta podiže indekse

Wall Street: Skuplja nafta podiže indekse

Na Wall Streetu su u sredu indeksi berze znatno porasli, što se najviše zahvaljuje skoku energetskog sektora zbog snažnog rasta cena nafte nakon što je Washington najavio uvođenje sankcija Iranu.

Dow Jones ojačao je 0,75 %, na 24.542 boda, dok je S&P 500 porastao 0,97 %, na 2.697 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 %, na 7.339 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče porasle, a najviše, više od 2 %, u energetskom.

Cene nafte skočile su za više od 1,7 dolara po barelu i dostigle nove najviše nivoe u tri i po godine jer se ulagači plaše narušavanja ponude ‘crnog zlata’ iz Irana, nakon što je američki predsednik Donald Trump u utorak objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i da će ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu.

Nakon jučerašnjeg skoka za 2 %, S&P indeks energetskog sektora na dobitku je od početka godine više od 12 %.

„Rast cena nafte podstakao je uspon energetskog sektora, pa se očekuje da će taj sektor zabeležiti prilično veliki rast. Mnogi analitičari očekuju snažne poslovne rezultate naftnih kompanija”, kaže Shawn Cruz, analitičar u kompaniji TD Ameritrade.

Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u tekućoj sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izveštaje, pri čemu ih je oko 80 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle 25,9 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izveštaja očekivali rast od 18,4 %.

To je najveći skok zarada u poslednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promenama u SAD-u na početku godine.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,28 %, na 7.662 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 %, na 12.943 boda, a pariski CAC 0,23 %, na 5.534 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar bez oscilacija, srednji kurs 118,2665
Next Azijske berze i cene nafte porasle

You might also like

Berza 1Comments

Pad vrednosti većine kriptovaluta

Cena bitcoina pala je juče ispod 6.000 dolara i našla se veoma blizu njegove najniže vrednosti za ovu godinu od 5.785 dolara.

Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora

Blagi oporavak aktivnosti na domaćem tržištu akcija zabeležen je prvog trgovačkog dana u nedelji, uz rast oba indeksa Beogradske berze.

Svetske berze 0 Comments

Kako da zaradite na akcijama tokom Olimpijskih igara u Riju

Obimna akademska istraživanja pokazuju korelaciju između kretanja akcija na berzama i rezultata međunarodnih sportskih događaja. Šta se dešava sa akcijama dok ljudi masovno prate velike sportske događaje?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply