MAT: Mart slabiji nego prva dva meseca

MAT: Mart slabiji nego prva dva meseca

Proizvodnja prerađivačke industrije u martu ove godine je na nivou proizvodnje u istom mesecu prošle godine.

Taj podatak unosi zebnju kojim tempom će rasti bruto domaći proizvod (BDP) u preostalim kvartalima, rekao je urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Ivan Nikolić.

On je na predstavljanju novog broja MAT-a rekao da je stagnaciju prerađivačke industrije nadoknadio porast proizvodnje elektroprivrede od 21,6 odsto, pa je zbog toga industrijska proizvodnja nastavila trend rasta od 4,1 odsto u tom mesecu u odnosu na isti period prošle godine.

“Izuzetno visok rast proizvodnje elektroprivrede ostvaren je u odnosu na nizak nivo proizvodnje zbog zastoja u januaru prošle godine”, rekao je Nikolić.

Dodao je da su, posle ostvarenih dobrih rezultata u januaru i februaru i uvoz i izvoz sporije rasli i da se povećava stopa rasta uvoza.

On je rekao da su na rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine koji je, prema prvoj proceni 4,5 odsto, najviše uticali trostruko brža realizacija kapitalnih investicija, rast građevinske industrije, industrijske proizvodnje i uslužnih delatnosti.

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je u martu 11 oblasti industrije zabeležilo pad, a da je u celom prvom kvartalu šest oblasti imalo negativne stope rasta.

“Nije sasvim jasno šta se događa sa farmaceutskom industrijom posle izuzetno brzog rasta u prošloj godini. Pad je skoncentrisan na proizvodnju osnovnih farmaceutskih proizvoda, ne na preparate i pitam se da li to ima veze sa privatizacijom Galenike”, rekao je Stamenković.

Dodao je da je industrijska proizvodnja prošle godine rasla po stopi od 0,6 odsto mesečno, odnosno oko sedam odsto godišnje, a da sada raste oko 0,2 odsto mesečno.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Francusko-srpska privredna komora raspisala novi konkurs za Startap akcelerator
Next Rok za prijavu poreza na dohodak građana ističe 15. maja

You might also like

Politika 0 Comments

Nikolić: Odluka francuskog suda je nagoveštaj odbacivanja optužnice protiv Haradinaja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka francuskog suda u četvrtak da lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja uslovno pusti na slobodu, nagoveštaj odbacivanja optužnice Srbije po

Društvo 0 Comments

Ana Brnabić: Plate veće za 10 odsto, a penzije za 5 odsto

U 2018. godini plate zaposlenima u javnom sektoru – prosveti, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, sudstvu, kulturi, policiji i vojsci biće povećane za 10 odsto.

Prehrambena industrija 0 Comments

Srbija povećava standarde za bezbednost hrane

Na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu povodom završetka projekta izgradnje kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane, rečeno je da Srbija mora da sprovede odgovarajuće mere da bi mogla da na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply