MAT: Mart slabiji nego prva dva meseca

MAT: Mart slabiji nego prva dva meseca

Proizvodnja prerađivačke industrije u martu ove godine je na nivou proizvodnje u istom mesecu prošle godine.

Taj podatak unosi zebnju kojim tempom će rasti bruto domaći proizvod (BDP) u preostalim kvartalima, rekao je urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Ivan Nikolić.

On je na predstavljanju novog broja MAT-a rekao da je stagnaciju prerađivačke industrije nadoknadio porast proizvodnje elektroprivrede od 21,6 odsto, pa je zbog toga industrijska proizvodnja nastavila trend rasta od 4,1 odsto u tom mesecu u odnosu na isti period prošle godine.

“Izuzetno visok rast proizvodnje elektroprivrede ostvaren je u odnosu na nizak nivo proizvodnje zbog zastoja u januaru prošle godine”, rekao je Nikolić.

Dodao je da su, posle ostvarenih dobrih rezultata u januaru i februaru i uvoz i izvoz sporije rasli i da se povećava stopa rasta uvoza.

On je rekao da su na rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine koji je, prema prvoj proceni 4,5 odsto, najviše uticali trostruko brža realizacija kapitalnih investicija, rast građevinske industrije, industrijske proizvodnje i uslužnih delatnosti.

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je u martu 11 oblasti industrije zabeležilo pad, a da je u celom prvom kvartalu šest oblasti imalo negativne stope rasta.

“Nije sasvim jasno šta se događa sa farmaceutskom industrijom posle izuzetno brzog rasta u prošloj godini. Pad je skoncentrisan na proizvodnju osnovnih farmaceutskih proizvoda, ne na preparate i pitam se da li to ima veze sa privatizacijom Galenike”, rekao je Stamenković.

Dodao je da je industrijska proizvodnja prošle godine rasla po stopi od 0,6 odsto mesečno, odnosno oko sedam odsto godišnje, a da sada raste oko 0,2 odsto mesečno.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Francusko-srpska privredna komora raspisala novi konkurs za Startap akcelerator
Next Rok za prijavu poreza na dohodak građana ističe 15. maja

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Bugarska: U budžetu 1,2 milijarde evra viška

Budžet Bugarske prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija krajem septembra ostvario je višak od 2,38 milijardi leva, odnosno 1,2 milijardi evra.

Tema dana 0 Comments

Šta za Srbiju znači Carinska unija država Zapadnog Balkana

Carinska unija država Zapadnog Balkana, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije bila je tema prošlonedeljnog sastanka premijera u Sarajevu u okviru pripremnog sastanka za samiti lidera tih zemalja i

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Rast BDP-a Srbije biće 3 odsto

Privredni rast Srbije će u ovoj godini iznositi 3,0 %, da bi u 2019. godini ubrzao na 3,5 %, saopštila je Svetska banka u najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim perspektivama. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply