Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Kineska kompanija Hisense novi je strateški partner Gorenja. Za akciju kompanije iz Velenja ponudila je 12 evra.

To je značajna premija na trenutnu cenu Gorenja. Akcije Gorenja (LJSE:GRVG) juče su zaključile na 6,80 evra.

– Ponuditelj se obvezao da će najkasnije u roku od 15 dana objaviti ponudu za preuzimanje, a u zakonskom roku i ponudu za sve akcionare, kažu u Gorenju.

Hisense se bavi proizvodnjom elektroničkih aparata, posebno televizora. Kompanija je osnovana 1969. godine i ima trinaest fabrika u Kini. Proizvodne pogone imaju širom sveta, pa i u Evropi. U preko dvadeset podružnica Hisense zapošljava oko 75.000 radnika.

S obzirom na to da se u industriji aparata za domaćinstvo na zapadu već neko vreme odvija konsolidacija, bilo je donekle očekivano da se kao strateški vlasnik pojavi kompanija iz Azije koju Gorenje zanima zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu aparata za domaćinstvo godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

U oktobru prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i frizidere za evropsko tržište pod brendom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous HTC: Prvi profitabilni kvartal u protekle tri godine
Next Do septembra gotove tri zgrade u naselju Zemunske kapije

You might also like

Tema dana 0 Comments

Propala privatizacije Galenike, Ministarstvo privrede najavilo novi model

Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva predložila je danas Vladi Srbije da se postupak privatizacije beogradske farmaceutske kompanije Galenika modelom strateškog partnerstva proglasi neuspešnim, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

Transport 0 Comments

Kompanija Volkswagen razmišlja o prodaji Ducatija

Prema poslednjim izveštajima medijske kuće Reuters u Volkswagenu su blizu donošenju konačne odluke o prodaji motociklističke kompanije Ducati koja je 2012. godine (za 935 milijuna dolara) došla pod okrilje Audija,

Kompanije 0 Comments

Zorana Mihajlović: Firme koje kasne gube subvencije

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je u petak (17. februar 2017. godine) da će firmama koje kasne s radovima i ne povlače na vreme ugovorene kredite

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply