Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Kineska kompanija Hisense novi je strateški partner Gorenja. Za akciju kompanije iz Velenja ponudila je 12 evra.

To je značajna premija na trenutnu cenu Gorenja. Akcije Gorenja (LJSE:GRVG) juče su zaključile na 6,80 evra.

– Ponuditelj se obvezao da će najkasnije u roku od 15 dana objaviti ponudu za preuzimanje, a u zakonskom roku i ponudu za sve akcionare, kažu u Gorenju.

Hisense se bavi proizvodnjom elektroničkih aparata, posebno televizora. Kompanija je osnovana 1969. godine i ima trinaest fabrika u Kini. Proizvodne pogone imaju širom sveta, pa i u Evropi. U preko dvadeset podružnica Hisense zapošljava oko 75.000 radnika.

S obzirom na to da se u industriji aparata za domaćinstvo na zapadu već neko vreme odvija konsolidacija, bilo je donekle očekivano da se kao strateški vlasnik pojavi kompanija iz Azije koju Gorenje zanima zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu aparata za domaćinstvo godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

U oktobru prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i frizidere za evropsko tržište pod brendom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous HTC: Prvi profitabilni kvartal u protekle tri godine
Next Do septembra gotove tri zgrade u naselju Zemunske kapije

You might also like

Cena električne energije porasla 300 odsto u ovoj nedelji

Električna energija je na berzama dostigla istorijske vrednosti i njena cena se za samo nekoliko ledenih dana utrostručila. Sa 50 evra koliko je megavat koštao na berzi krajem prošle nedelje,

Industrija 3 Comments

Kinezi pripremili dugačku listu uslova za preuzimanje RTB-a Bor

Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen “Bor”, ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije, piše “Blic” u izdanju od ponedeljka.

Huawei objavio finansijski izveštaj za 2016. godinu

Kompanija Huawei objavila je revidiran finansijski izveštaj za 2016. godinu, u kojem se navodi su sve njene poslovne grupacije (Carrier, Enterprise i Consumer) ostvarile stabilan rast prihoda u poređenju sa

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply