Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Kineska kompanija Hisense novi je strateški partner Gorenja. Za akciju kompanije iz Velenja ponudila je 12 evra.

To je značajna premija na trenutnu cenu Gorenja. Akcije Gorenja (LJSE:GRVG) juče su zaključile na 6,80 evra.

– Ponuditelj se obvezao da će najkasnije u roku od 15 dana objaviti ponudu za preuzimanje, a u zakonskom roku i ponudu za sve akcionare, kažu u Gorenju.

Hisense se bavi proizvodnjom elektroničkih aparata, posebno televizora. Kompanija je osnovana 1969. godine i ima trinaest fabrika u Kini. Proizvodne pogone imaju širom sveta, pa i u Evropi. U preko dvadeset podružnica Hisense zapošljava oko 75.000 radnika.

S obzirom na to da se u industriji aparata za domaćinstvo na zapadu već neko vreme odvija konsolidacija, bilo je donekle očekivano da se kao strateški vlasnik pojavi kompanija iz Azije koju Gorenje zanima zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu aparata za domaćinstvo godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

U oktobru prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i frizidere za evropsko tržište pod brendom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous HTC: Prvi profitabilni kvartal u protekle tri godine
Next Do septembra gotove tri zgrade u naselju Zemunske kapije

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Zarada od lekovitog bilja: Ulaganje od 1.200 do 2.500 EUR, zarada do 6.500 EUR

Stručnjaci kažu da je u današnje vreme isplativije uzgajati lekovito bilje od drugih poljoprivrednih kultura. Najperspektivniji matičnjak, dok u kamilicu treba ulagati svake godine.

Svetske berze 0 Comments

Ove valute strahuju od nove američke administracije, trgovci u stanju pripravnosti

Protekcionistički stav nove američke administracije i sklonost Donalda Trampa da šokira tržišta, drže trgovce valutama u stanju stalne pripravnosti.

Kompanije 0 Comments

Uberov konkurent FlixBus pokorio Evropu

FlixBus, nemački virtuelni prevoznik i Uberov autobuski konkurent, koji okuplja 250 vlasnika autobusa, već je osvojio Zapadnu Evropu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply