Azijske berze pale, cene nafte skočile

Azijske berze pale, cene nafte skočile

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, dok su cene nafte snažno skočile nakon što je dan pre predsednik SAD-a Donald Trump odlučio ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks bio u minusu 0,4 %, dok su cene akcija u Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 0,4 %. Indeksi berza u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,3 %.

Na azijskim berzama vlada oprez, kao i juče na Wall Streetu, nakon što je američki predsednik Trump objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi sprečio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu.

Trumpova odluka povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku i narušava odnose između SAD-a i njegovih evropskih partnera. Uz to, američke sankcije mogle bi narušiti poslovanje mnogih azijskih kompanija koje rade u Iranu.

S druge strane, zbog strahova ulagača da će sankcije narušiti ponudu nafte iz Irana, cene ′crnog zlata′ snažno su porasle.

Cena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 2,5 %, na 76,75 dolara, najviši nivo u tri i po godine.

Na američkom tržištu cena barela je porasla 2,2 %, na 70,60 dolara, blizu najvišeg nivoa od novembra 2014.

„Kratkoročno gledano, čini se da je uticaj povišenih geopolitičkih zabrinutosti ograničen na naftna tržišta. No, ovo nije kraj priče”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Staley Securities.

Ipak, Trump je juče poručio i da je spreman za pregovore o novom sporazumu s Iranom.

A na valutnim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta dostigla nove najviše nivoe od kraja decembra prošle godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je jutros na 93,20 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 92,86 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 %, na 109,55 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1925 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Oprezno nakon Trumpove odluke o Iranu
Next Objavljen poziv za prodaju imovine banje Žubor

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Nemačka prvi put u istoriji izdala 10-godišnje obveznice sa negativnom kamatnom stopom

Nemačka je izdala desetogodišnje obveznice sa negativnom kamatnom stopom u sredu. Ukupna vrednost obveznica iznosi 4 milijardi evra sa kamatnom stopom od minus 0,05 posto, objavila je Bundesbanka.

Kurs dinara: U sredu 123,97 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,9704 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Beogradska berza: Indeksi u plusu, obveznice i danas činile većinu prometa

Ukupna realizacija na Beogradskoj berzi u utorak je iznosila 128,8 miliona RSD (1 milion EUR), a gro prometa su zauzele državne hartije od vrednosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply