Beogradska berza: Skromno trgovanje na početku nedelje

Beogradska berza: Skromno trgovanje na početku nedelje

Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija bila je skromna prvog trgovačkog dana u nedelji, uz različito kretanje BELEX indeksa, ali je zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama ukupan promet na Beogradskoj berzi dostigao 329,4 miliona dinara (2,8 miliona evra).

Indeks BELEX15 je zabeležio neznatnu negativnu korekciju, spustivši se na 739,47 poena, dok je BELEXline porastao za 0,1 procenat na 1.555,61 poen.

Najveći promet su zabeležile akcije Naftne industrije Srbije u iznosu od 0,9 miliona dinara po prosečnoj ceni od 715 dinara, za pola procenta nižoj nego u petak.

Preduzeće za promet robe i usluga Rimex je ojačalo za 2,1 odsto na 1.370 dinara, uz trgovanje vredno 0,6 miliona dinara, a obične akcije Komercijalne banke su, uz rast cene od pola procenta na 1.820 dinara, isprometovane za približno 0,6 miliona.

Jubmes banka je trgovanje zaključila u plusu za 2,3 procenta na 7.876 dinara, uz realizaciju nešto nižu od 0,4 miliona dinara, dok se Aerodrom “Nikola Tesla” zadržao na ceni od 1.682 dinara, uz promet od 0,3 miliona dinara.

Dobitnik dana je bila beogradska “Lasta” sa skokom cene od 4,2 procenta na 417 dinara, uz neveliko trgovanje, a listu gubitnika je predvodio beogradski “Kopaonik” s padom od 4,0 odsto na 4.800 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Akcije bečejskog Sojaproteina su pale za 2,4 procenta i zaključene su na nivou od 205 dinara, ostvarvši slab promet.

Učešće stranih investitora na tržištu akcija bilo je vrlo malo, 2,12 odsto, pri čemu su bili aktivni samo na strani kupovine sa udelom od 4,23 procenta, a u prodaji nisu učestvovali.

Državna dinarska obveznica serije RSO18174, s rokom dospeća u februaru 2028. godine, ostvarila je promet u iznosu od 326,1 milion dinara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ministar Dušan Vujović podneo ostavku
Next Alibaba: Rezultati iznad očekivanja, akcije skočile

You might also like

Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Vrednost američke valute protekle je nedelje na valutnim tržištima oštro pala nakon objavljivanja podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom kvartalu 2016.

Ulagači u terminske ugovore na Bitcoin prošli prvi test

Ulagači u terminske ugovore na bitcoin već su prvog dana trgovanja prošli test kako se nositi s “divljom” promenom cene te kriptovalute.

Svetske berze 0 Comments

Još nije vreme za dugoročno ulaganje u dolar

Nakon što je američki dolar u samo četiri meseca oslabio 10,2 % u odnosu na evro, sve više investitora smatra da je sada dobar trenutak za kupovinu američke valute. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply